1 op de 5 mensen met Long Covid werkt gewoon door met klachten

Nieuw onderzoek laat zien dat 20 procent van de mensen met Long Covid gewoon doorwerkt met klachten en minder productief zijn dan voorheen. Werkgevers kunnen meer doen om hen te helpen, denkt hoogleraar Arbeidsparticipatie Sandra Brouwer.
Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft (45 procent) van de mensen met Long Covid langer dan een maand niet werkt en dat 15 procent zelfs langer dan een jaar afwezig is.
De mensen die doorwerken met minder klachten, geven ook aan dat ze minder productief zijn dan voorheen, vertelt Brouwer in Geld of je Leven (NPO Radio 1). Een belangrijke klacht is vermoeidheid: "Dat kan zowel impact hebben of je fysieke als mentale gesteldheid."
Daarbij is het goed om te beseffen dat deze groep werknemers weinig kan hebben, zegt Brouwer. "Ze hebben een verhoogd risico om alsnog weer uit te vallen. Er hoeft maar iets te gebeuren."
En voor werkgevers zijn de kosten hoog, vooral bij daadwerkelijk verzuim: "Als je dat optelt, zijn er grote bedragen mee gemoeid."
Werkaanpassingen
Ondanks dat veel van de werknemers met Long Covid zich gesteund voelen door hun werkgever, ziet ze dingen die beter kunnen. "Zo zijn er nu vooral werkaanpassingen geweest zoals minder uren werken of bepaalde taken niet doen. Maar dat is veelal voor de korte termijn.”
Passend werk vraagt om meer dan zulke aanpassingen, zegt Brouwer. "Daar kunnen werkgevers creatiever in zijn. Door bijvoorbeeld te kijken naar de complexiteit van taken, meer afwisseling of meer rustpauzes." Ook een rustigere werkomgeving kan helpend zijn: “Als een werkplek heel druk is, kosten al die prikkels veel energie."
UWV
Werknemers die 2 jaar niet of deels werken als gevolg van ziekte, moeten zich melden voor een uitkering. In het geval van Long Covid zouden zij langer de tijd moeten krijgen, vindt Brouwer. “Die relatief korte tijd kan veel tijdsdruk geven. Je ziet dat herstel grillig verloopt of meer tijd nodig heeft. Daar zouden meer mogelijkheden voor moeten komen.”