'17 miljoen mensen in Nederland? Maximaal 4 miljoen is al genoeg!'

2 juni 2022 · Leestijd 2 min

Historicus Paul Gerbrands vindt dat we moeten stoppen met het krijgen van kinderen. Nederland en de wereld kunnen de bevolking op dit moment helemaal niet aan. ‘Alles gaat kapot’, denkt hij.

Gerbrands richtte in 1994 de Club van Tien Miljoen op, om aandacht de vragen voor de overbevolking. Volgens de stichting is 10 miljoen de natuurlijke draagkracht van Nederland. Voor Gerbrands mag het overigens nog wel een stuk minder: "Vier miljoen is al genoeg", zegt hij in Dit is de Kwestie.

Dat betekent overigens niet dat hij mensen daartoe wil dwingen, maar hij vindt dat we maximaal moeten inzetten op baarschaamte: "Niet op basis van dwang, het moet uit het verstand komen, mensen moeten inzien dat dit een probleem is. Ik snap niet dat er niet een kabinet zegt: er moeten minder kinderen komen!"

"De aarde kun je vergelijken met een ruimteschip. Als daar zes mensen inzitten die naar Mars moeten en er is voor zoveel jaar voedsel, dan is dat gepland en dan gaat dat goed. Maar als daar ondertussen drie kinderen bijkomen gaat het fout, en dat is met de aarde precies hetzelfde", aldus Gerbrands.

Gerbrands heeft zelf drie kinderen en daar heeft hij spijt van: "Noem me een bekeerling. Ik heb drie kinderen gekregen en kwam daarna tot de conclusie dat er minder kinderen moeten komen. Het is niet anders."

Je kunt de aflevering van Dit is de Kwestie bekijken op NPO Start.

Niet iedereen is het eens met Gerbrands:

Demograaf Jan Latten: 'We moeten niet babyminderen, maar consuminderen'

Lees ook over:

Demograaf Jan Latten: 'We moeten niet babyminderen, maar consuminderen'
Annemarie heeft acht kinderen: ‘Je moet je niet door angst laten drijven in je kinderwens’

Lees ook over:

Annemarie heeft acht kinderen: ‘Je moet je niet door angst laten drijven in je kinderwens’
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren