30 procent Nederlanders wil ouders niet in huis, ondanks druk op ouderenzorg

30,3 procent van de Nederlanders is niet bereid ouders in huis te nemen als zij zorg nodig hebben, zo blijkt uit onderzoek van Dit is de Kwestie (EO). Opvallend is dat de bereidheid onder jongeren groter is dan onder ouderen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door DataIM in opdracht van Dit is de Kwestie (EO) onder een representatieve groep van 1.500 Nederlanders.
De meeste Nederlanders vinden het een morele plicht om naar hun ouders om te kijken als ze zorg nodig hebben (68,2 procent). Dat is ook nodig, want de vergrijzing neemt toe. In 2050 zijn er drie keer zoveel tachtigplussers als nu. Tegelijkertijd zijn er steeds minder verpleeghuizen en zorgmedewerkers.
Een oplossing kan zijn dat ouders bij hun kinderen gaan wonen. Kinderen worden dan mantelzorgers. Maar dat ziet slechts 39,1 procent zitten.
Jongeren meer bereid
Het is opvallend dat de bereidheid om ouders in huis te nemen afneemt wanneer Nederlanders ouder worden. Van de 18- tot 24-jarigen is de meerderheid hiertoe bereid: 54,9 procent. Van de 65+-ers is slechts 19 procent hiertoe bereid.
Extra geld
Om te voorkomen dat je je ouders in huis moet nemen, zou iets meer dan een derde van de Nederlanders (36,6 procent) extra geld betalen. Van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar, zou bijna vijftig procent bijbetalen. Onder 65+-ers is dit ruim 27 procent.
Zijn we verplicht onze ouders in huis te nemen? Die vraag staat woensdag 17 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.