Advocaat arbeidsrecht: 'Afschaffing leeftijdsontslag zadelt werkgevers op met extra regeldruk'

15 december 2022 · Leestijd 2 min

Advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers is kritisch op het voorstel van Kamerlid Liane den Haan om het automatisch leeftijdsontslag te schrappen uit cao’s. Ze wijst erop dat er al soepele regels zijn om oudere werknemers in dienst te houden.

Als een oudere werknemer in de AOW-leeftijd langer door wil blijven werken, zijn er voor werkgevers al veel soepele regels, zegt Meijers in Dit is de Dag (Radio 1). “Zo hoef je bijvoorbeeld zieke werknemers van deze leeftijd minder lang door te betalen."

Ze denkt niet dat het afschaffen van het leeftijdsontslag iets oplost. "Ik denk dat je daarmee de werkgevers opzadelt met extra regeldruk. Want als zij afscheid willen nemen van iemand, moeten ze daarover in gesprek gaan of misschien zelfs naar de rechter. Het wordt ingewikkelder voor werkgevers."

Bekendheid

Daarbij vraagt ze zich af of zoveel mensen echt graag langer willen blijven doorwerken. Daarom verwacht ze bij afschaffing van het leeftijdsontslag ook geen grote effecten op de huidige krappe arbeidsmarkt. “Als mensen willen doorwerken, weten ze de weg echt wel te vinden. Die bekendheid is er wel, en misschien moet dat wat extra benadrukt worden.”

Als een werknemer enthousiast is en graag door wil, en de werkgever mist arbeidskrachten, komt dat in de praktijk gewoon goed, zegt Meijers. “Ik denk niet dat het beter wordt door het afschaffen van leeftijdsontslag. Er zijn al zoveel voordelen.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren