Advocaat: Nieuwe wet maakt het makkelijker om mannen te dwingen tot religieuze scheiding

24 februari 2023 · Leestijd 2 min

De nieuwe wet om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan is een goede zaak. Dat zegt advocaat Azzaad Ramsaroep, die vrouwen bijstaat die in deze situaties zitten.

De nieuwe wet kan mensen (meestal mannen) die weigeren afstand te doen van een religieus huwelijk, dwingen om mee te werken. Het burgerlijk huwelijk kan worden ontbonden, maar als het religieuze huwelijk blijft bestaan, kunnen vrouwen vaak niet door met hun leven en niet met iemand anders trouwen.

De Haagse advocaat Ramsaroep, die familierecht als expertise heeft, vindt dat de nieuwe wet het makkelijker maakt om mannen zover te krijgen om te scheiden. Zelf maakt Ramsaroep dus al de gang naar de rechter, namens vrouwen. "Als je de man aanschrijft en zegt dat hij afstand moet doen van het huwelijk, omdat hij bijvoorbeeld al heel lang niet meer met de vrouw samenwoont, is de eerste reactie vaak: de burgerrechter heeft er niks over te zeggen, want dit is gewoon mijn religieus recht en ik wil niet scheiden." 

De nieuwe wet maakt de discussie een stuk makkelijker, zegt hij: "Ik heb minder overtuigingskracht nodig, ik heb minder argumenten nodig om hem te bewegen dat hij gaat doen wat hij moet doen." Daarnaast vindt hij het goed dat de wet een norm stelt.

Shariarechtbank

Columnist Nourdeen Wildeman pleit voor een religieuze rechtbank om deze huwelijken te ontbinden.

'Sta islamitische rechtspraak toe'

Lees ook over:

'Sta islamitische rechtspraak toe'

Azzaad Ramsaroep ziet niet zoveel toegevoegde waarde. "Het is nu al gebruikelijk dat mensen al naar de imam gaan. Het gaat hier juist om die gevallen waar de imam zich niet aan wil branden, dus dan stuurt hij de mensen door naar een advocaat voor een civiele procedure."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik