Afghanistan-veteraan: 'Omgekeerde vlag trekt ook andere groep mensen aan met eigen politieke agenda'

19 juli 2022 · Leestijd 2 min

Afghanistan-veteraan Niels Roelen maakt zich zorgen dat de omgekeerde vlag een groep mensen aantrekt die het protest aangrijpen voor hun eigen politieke agenda.

De omgekeerde vlag, dat de boeren bedoelen als noodsignaal, wordt niet alleen door boeren zelf gebruikt. "Het probleem zit er een beetje in dat het omdraaien van de vlag een individueel noodsignaal is", zegt Roelen in Dit is de Dag.  Hij vindt het moeilijk dat er ook mensen die geen boer zijn, de vlag omdraaien: "Als iedereen de vlag op gaat hangen, is het hele land in nood en gaat het neigen naar muiterij.”

Hij maakt zich zorgen dat het boerenprotest en de omgekeerde vlag ook een groep aantrekt die anarchistisch van inslag is en niet meer gelooft in de overheid zoals we die nu hebben: “Ik weet niet of zij echt sympathiseren met de boeren of het protest misbruiken om zelf naar voren te komen.”

Hij vraagt zich af of je als boer moet willen dat deze groep zich ook aansluit bij de boerenprotesten. “Ik denk dat je deze groep er niet bij moet willen hebben, want voor mij is het de groep die mij doet afhaken bij de protesten. Zij doen de zaak geen goed. Als je dat weet, moet je de vlag dan nog wel willen omkeren?”

Hij zou het mooier vinden als de rode bonten zakdoek wordt omgetoverd tot een vlag. “Ik hoop dat er een oplossing komt, om de simpele reden dat ik bang ben dat de omgekeerde vlag een teken blijft. Dadelijk gaan we allemaal demonstreren met een omgekeerde vlag. Als iedereen in nood is, kan je niemand meer redden.”

Lees ook deze perspectieven:

Historicus Han van der Horst: 'Omgekeerde vlag is buitengewoon overdreven en vergezocht'

Lees ook over:

Historicus Han van der Horst: 'Omgekeerde vlag is buitengewoon overdreven en vergezocht'
Agractie-voorman Bart Kemp: 'Omgekeerde vlag is kwinkslag met een serieuze ondertoon'

Lees ook over:

Agractie-voorman Bart Kemp: 'Omgekeerde vlag is kwinkslag met een serieuze ondertoon'

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik