Agractie-voorman Bart Kemp: 'Omgekeerde vlag is kwinkslag met een serieuze ondertoon'

19 juli 2022 · Leestijd 2 min

Bart Kemp, voorman van Agractie, noemt het symbool van de omgekeerde vlag een “kwinkslag met een serieuze ondertoon”. Hij vindt vooral dat we er niet te zwaar aan moeten tillen.

Vanouds is het omkeren van de Nederlandse vlag een uiting dat het land in nood is, zegt Kemp in Dit is de Dag. “Dit is geen disrespect tegen de Nederlandse vlag maar echt een uiting naar de overheid: het land is in nood, luister hier naar.”

Ergens is het ontstaan waarna het groots is verspreid, zegt hij. “Samen met de boerenzakdoek. Het is natuurlijk een kwinkslag met een serieuze ondertoon. De vlag op zijn kop hangen is een signaal dat makkelijk uit te voeren is en we tillen er niet zo zwaar aan.”

Hij moet er om glimlachen dat andere mensen het een issue vinden: “Waar het ons om gaat is de inhoud. Namelijk dat uit onderzoek is gebleken dat het opofferen van boeren vanwege stikstof de natuur niet gaat helpen. De omgekeerde vlag is daar een uiting van.”

Hij maakt zich er minder zorgen om dat groepen met andere bedoelingen aansluiten bij de boerenprotesten. “De groep die aansluit vanuit andere motieven is maar heel klein”, zegt hij. “Ik schat in misschien 5 procent. Het overgrote deel zijn echt burgers en bedrijven die sympathiseren met de boeren.”

Lees ook deze perspectieven:

Afghanistan-veteraan: 'Omgekeerde vlag trekt ook andere groep mensen aan met eigen politieke agenda'

Lees ook over:

Afghanistan-veteraan: 'Omgekeerde vlag trekt ook andere groep mensen aan met eigen politieke agenda'
Historicus Han van der Horst: 'Omgekeerde vlag is buitengewoon overdreven en vergezocht'

Lees ook over:

Historicus Han van der Horst: 'Omgekeerde vlag is buitengewoon overdreven en vergezocht'

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!