Alcoholvrije slijter: 'Ook alcoholvrij kan je een mooi feestje hebben'

8 maart 2023 · Leestijd 2 min

De alcoholvrije slijterij is in opkomst. Nederland telt er al vier, in handen van ondernemer Wim Boekema. "We willen het suffe, beperkte idee van alcoholvrij wegnemen."

"In de maatschappij zie je een trend dat mensen gezonder willen leven en bewuster bezig willen zijn", vertelt Boekema in Dit is de Kwestie over zijn besluit om deze slijterij te openen. "Ze willen hun eigen keuzes maken. Eén daarvan gaat over alcoholgebruik."

Ons alcoholgebruik is een groot maatschappelijk probleem, zegt Boekema. "We proberen daar op deze manier een steentje aan bij te dragen. Door mensen echt te inspireren en het suffe, beperkte idee van alcoholvrij wegneemt en echt te laten zien dat je een mooi feestje kan hebben. Er zijn veel lekkere dranken."

Remming

Alcohol is lastig weg te denken op feestjes en andere sociale gelegenheden. Zo ervaren mensen dat het wat remming wegneemt in het contact met anderen. Maar Boekema betwijfelt of dat echt zo is: "Ik denk dat dat deels bedacht is omdat alcohol dus overal aanwezig is", zegt hij. "Laatst was ik op een feestje en één van de weinigen die niet dronk. Ik ben daar als enige in het zwembad gesprongen. Normaal zou je de volgende dag afvragen: wat heb ik nou weer gedaan? Nu kon ik er om lachen."

Moet alcohol verboden worden? Bekijk de aflevering van Dit is de Kwestie woensdag 8 maart om 22:30 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!