'Als de gasprijs lager wordt, gaan mensen weer warmer douchen'

15 februari 2023 · Leestijd 2 min

Is het lage gasverbruik van het afgelopen jaar blijvend? Alleen als de overheid inzet op duurzame alternatieven, denkt energie-expert Rene Peters van TNO.

"Ik denk dat een significant deel van het lage gasverbruik een prijseffect is van korter douchen en de kachel lager", denkt Peters. "Als het weer wat goedkoper wordt, willen mensen toch wat confortabeler douchen en de temperatuur wat hoger", zegt hij. Hij vindt dat de overheid moet verduurzaming. De burgers moeten daarmee geholpen worden. "De overheid kan dat doen door isoleren en zonnepanelen te stimuleren."

Afgelopen jaar werden de kolencentrales weer aangezet, als alternatief voor gas. "Dat heeft geholpen, maar we moeten daar wel zo snel mogelijk weer vanaf", vindt Peters. De stook van kolen wordt verboden in 2030, maar wat Peters betreft kunnen we er al veel eerder mee stoppen.

'Gasprijs gaat weer zakken'

Wat de gasprijs gaat doen op korte termijn is nog niet goed te zeggen, zegt Peters. "Er is genoeg gas, dus uiteindelijk zal de prijs gaan zakken, maar die prijs moet niet de enige prikkel zijn", vindt hij.