Amerikakenner Frans Verhagen: 'Trump maakt geen schijn van kans'

17 november 2022 · Leestijd 2 min

Trump maakt geen schijn van kans om opnieuw president te worden, denkt Amerikakenner Frans Verhagen. “De bestorming van het Capitool was een cruciaal moment voor veel kiezers. Miljoenen mensen zullen nooit meer op hem stemmen."

“Trump heeft nu drie verkiezingen op rij verloren”, zegt hij in Dit is de Dag. "Hij heeft nog nooit ergens een meerderheid gehaald. En een groot deel van de mensen die op hem gestemd hebben in 2020, gaan dat geen tweede keer doen na de bestorming van het Capitool. Hij vecht een achterhoedegevecht en is niet meer relevant."

Een probleem voor de Republikeinen is dat ze de aanhang van Trump nodig hebben, zegt Verhagen. "Ze kunnen niet met hem winnen, maar ook niet zonder hem."

‘Niet nog een keer’

De bestorming van het Capitool was een cruciaal moment voor veel kiezers, zegt hij. "Als je kijkt want mensen motiveerde om naar de stembus te komen en niet te stemmen op mensen die de grote leugen van Trump te geloven, is het precies die bedreiging die Trump vormt voor de Amerikaanse democratie. Dat willen ze niet nog een keer."

Er is een grote groep kiezers in het midden die Trump nodig heeft, maar niet zal kunnen overhalen, zegt hij. "In 2020 haalde hij 73 miljoen van de stemmen, een aantal miljoen zal nooit meer op deze man stemmen."

Hij verwacht een interne strijd bij de Republikeinen als het gaat om de presidentskandidaat, die ‘nog heel bloedig’ kan worden. "De leiders van de partij zullen allebei hun uiterste best doen om Trump onderuit te halen, want ze weten dat ze met hem geen verkiezingen kunnen winnen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren