Amerikakenner Raymond Mens: 'Op papier staat Trump er nu beter voor'

17 november 2022 · Leestijd 2 min

Trump maakt een hele grote kans om weer de Amerikaanse president te worden, denkt Amerikakenner Raymond Mens. "Het trumpisme overleeft sowieso."

Natuurlijk heeft Trump deze keer meer weerstand, erkent hij in Dit is de Dag. "Zeker na die toch teleurstellend verlopen Congresverkiezingen, waarbij overigens de Republikeinen wel ontzettend veel stemmen hebben gehaald. Dat Trump geen meerderheid van de stemmen haalt weten we, maar het gaat om de kiesmannen."

Het ‘trumpisme’ blijft bestaan, denkt hij. "We richten ons nu veel op Trump en dat is begrijpelijk, gezien de persoon wie hij is. Maar als je nu naar de peilingen kijkt als het over de Republikeinse voorverkiezingen gaat, dan Ron DeSantis naast Trump ook een goede kanshebber te zijn. Dat is iemand die het trumpisme volledig heeft omarmd, zowel qua stijl als qua inhoud. Dus het trumpisme overleeft sowieso. Dan heeft Trump zelf zeker ook een grote kans om te winnen, denk ik."

Met trumpisme bedoelt hij: "Als je Trumps wijze van politiek bedrijven hebt omarmd, qua stijl en inhoud. De stijl is: er met gestrekt been in, volop in de aanval richting je tegenstanders. De inhoud is: we plaatsen Amerika weer op één."

Capitoolbestorming

De Capitoolbestorming vormt daarin volgens hem niet zo’n probleem. "Een groot deel van de Republikeinen denkt ook dat die verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Dus de Republikeinse voorverkiezingen vormen niet zo’n probleem. Als je vervolgens presidentskandidaat bent, is het wel een probleem. Want veel kiezers in het midden vinden dat toch een stap te ver gaan. Het hangt er net vanaf welke kandidaat er tegenover staat."

Een kandidaat als Ron DeSantis heeft alle voordelen van Trump, maar niet de nadelen, meent hij. "In Amerika heb je nou eenmaal twee partijen. Het is altijd Coca-Cola of Pepsi. Of de Republikeinen, of de Democraten. Als je uiteindelijk toch die tweestrijd krijgt, durf ik met alles wat er in de wereld gebeurt, niet te voorspellen of Trump daadwerkelijk kansloos is."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren