Annemarie heeft acht kinderen: ‘Je moet je niet door angst laten drijven in je kinderwens’

8 juni 2022 · Leestijd 2 min

Klimaatverandering is tegenwoordig een reden om geen kinderen te willen. Voor Annemarie Geerts, moeder van acht kinderen, ligt dat anders. “Ik vind wel dat je je bewust moet zijn, maar angst vind ik geen goede raadgever in dit geval.”

Voor Geerts (46) speelde het klimaat nooit mee bij de overweging voor het krijgen van meer kinderen, vertelt ze in Dit is de Dag. Waar ze vroeger een mate van respect kreeg als moeder van een groot gezin, merkte ze dat dit is omgedraaid. "Nu hoor ik dat het niet meer bij de tijd past."

Dat vindt ze jammer. "Er zijn honderdduizend manieren om het milieu te sparen en het minderen van kinderen is daar ook eentje van. Ik zeg ook niet tegen mensen die één kind krijgen: wat doe jij precies tegen de vergrijzing?" 

Duurzaamheid komt wel terug in de opvoeding, vertelt ze. "Zo leren we onze kinderen van jongs af aan dat je zelf dingen kunt maken in plaats van het te repareren. Ook dragen ze tweedehands kleding en gaan ze elke twee weken naar een educatieve stichting die kinderen bijbrengt waar bijvoorbeeld vlees vandaan komt of hoe het met de bij gesteld is."

Ze vindt dat je je niet door angst moet laten leiden bij het krijgen van kinderen. "In de tijd dat ik puber was, ging het over spuitbussen die een gat in de ozonlaag maakte en over zure regen. Dat maakte ons ook angstig en daar waren we toen erg mee bezig. Ik weet niet of je je door angst moet laten drijven in je kinderwens. Ik vind wel dat je je bewust moet zijn, maar angst vind ik geen goede raadgever in dit geval."

Je kunt de aflevering van Dit is de Kwestie bekijken op NPO Start.

Niet iedereen is het eens met Annemarie. Lees bijvoorbeeld ook deze perspectieven:

'17 miljoen mensen in Nederland? Maximaal 4 miljoen is al genoeg!'

Lees ook over:

'17 miljoen mensen in Nederland? Maximaal 4 miljoen is al genoeg!'
Dit stel wil geen kinderen omwille van het klimaat

Lees ook over:

Dit stel wil geen kinderen omwille van het klimaat