Annika van Veen besloot minder te gaan werken: 'Er zijn zoveel mogelijkheden buiten werk'

14 november 2022 · Leestijd 3 min

Een fulltime baan hebben en niet toe komen aan alledaagse dingen, zoals lezen. Het was voor Annika van Veen de reden om haar baan op te zeggen. Ze gaf een van haar twee banen op om meer tijd te kunnen vrij maken voor dingen die ze belangrijk vindt. "Het voelde alsof mijn werk mij in de weg zat van wat ik graag wilde."

"Er zijn zoveel mogelijkheden buiten werk en daar kom je niet aan toe als je fulltime werkt", aldus Van Veen. Daarom besloot ze na een periode van nadenken toch de stap te nemen en haar baan op te zeggen. "Het was niet dat ik het werk niet leuk vond, er geen voldoening uit haalde of dat ik burn-out was. De totale optelsom van dingen die ik wilde doen werd me te veel. Mijn werk was daar een onderdeel van, maar ik wilde dat dat een kleiner onderdeel werd."

Van Veen werkt nu drie dagen en is naar eigen zeggen een stuk gelukkiger. "Ik wilde meer tijd voor alledaagse dingen. Bijvoorbeeld het lezen van boeken, ik heb nu weer een bieb abonnement afgesloten. Daarnaast heb ik veel ruimte voor spontaniteit. Ook vind ik duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Het kopen van je kleding in tweedehands winkels kost meer tijd dan om online je mandje vol te gooien." Betekenis is hierin voor Van Veen een belangrijke beweegreden. "Of dat je bij de supermarkt niet voor de zelfscankassa kiest, maar voor de gewone kassa. Zo neem je de tijd om iemand te spreken."

"Als mens zijn we ingericht op de consumptiemaatschappij en we werken om daar in mee te gaan", stelt Van Veen. Zelf zegt ze erg zuinig te zijn. "Ik heb veel gespaard en dat zorgt ervoor dat ik nu tijdelijk die ruimte heb om minder te werken." Van Veen snapt goed dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Toch weet ze zelf ook nog niet concreet hoelang ze zo kan blijven leven. "Ik kom nu rond en voor hierna kijk ik wel even verder".  

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik