Arbeidsmigranten uit Afrika? ‘Je creëert een nieuwe onderklasse’

10 augustus 2022 · Leestijd 2 min

SP-Kamerlid Jasper van Dijk ziet het niet zitten dat Afrikaanse arbeidsmigranten meer mogelijkheid krijgen om hiernaartoe te komen. “Je creëert een nieuwe onderklasse”, vreest hij.

Hij reageert hiermee op het plan van economisch historicus Michiel de Haas, die blokkades wil opheffen ie Afrikaanse werknemers momenteel beletten om hier naartoe te komen.

Personeelstekort? ‘Laat mensen uit Afrikaanse landen hierheen komen’

Lees ook over:

Personeelstekort? ‘Laat mensen uit Afrikaanse landen hierheen komen’

Van Dijk is bang dat er huisvestingsproblemen komen, net als voor veel Oost-Europese werknemers die nu in Nederland zijn. “Ze zitten onder erbarmelijke omstandigheden in bijvoorbeeld het Westland. Het is absoluut duidelijk dat we nooit zouden accepteren dat Nederlandse werknemers met 12 mensen, tegen hele hoge huren, in hele kleine appartementen wonen”, zegt hij. Hij noemt het uitbuiting.

Van Dijk snapt het belang wel. “Het is leuk voor werkgevers om mensen uit het buitenland te halen, maar zij denken slechts aan dat ene aspect: goedkope werknemers, uit het buitenland, want die hebben niet te veel praatjes…”, zegt hij.

De SP’er vreest bovendien ook een brain drain. “Je haalt die mensen daar vandaan om voor ons te komen werken, dat vind ik erg tricky.”

Van Dijk heeft wel wat oplossingen: “Er staan in Nederland nu nog een miljoen mensen aan de kant, laten we daar veel meer inspanningen verrichten met omscholing en bijscholing.” Daarnaast kunnen we gebruikmaken van asielzoekers uit bijvoorbeeld Oekraïne.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren