Architect Harvey Otten: 'Je wint niet veel tijd met bouw van flexwoningen'

8 september 2022 · Leestijd 2 min

Architect Harvey Otten is fel tegen het plan om in korte tijd 37.000 flexwoningen neer te zetten.

Je wint er niet veel tijd mee, zegt hij in Dit is de Dag. "Er zit ook nog een proces omheen dat je moet bestieren. Ook is het niet dat het veel goedkoper is. Zo’n bouwkeet lijkt misschien goedkoop, maar kost ongeveer hetzelfde als een degelijke woning. Alleen hij staat er maar 15 jaar, en daarna ben je dat geld kwijt. In tegenstelling tot die degelijke woningen: die is dan alleen maar meer waard geworden.”

Als je een half jaar langer geduld hebt, kun je zorgen dat er een degelijke woning staat, zegt Otten. “Bedenk ook dat ambtenaren nu voor al die flexwoningen bezig zijn. Dat kost allemaal capaciteit en ondertussen hebben ze voor andere projecten geen tijd. Dat hadden degelijke woningen kunnen worden.”

Liever ziet hij dat de procedures om een woning te kunnen bouwen flink versneld worden. "In feite zou je een complete bestemmingsprocedure in een jaar moeten kunnen doorlopen", zegt hij. "Nu is het de overheid die zegt: wij hebben het zo slecht georganiseerd, dat we nu de regels gaan omzeilen via tijdelijke woningen. En degene die slechter af is, is degene die daar gaat wonen. Er moet echt meer geduld worden genomen om problemen echt aan te pakken in plaats van noodoplossingen te bedenken.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren