Arend Jan Boekestijn: 'Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne kan opstapje zijn naar veiligheid'

20 juni 2022 · Leestijd 2 min

Arend Jan Boekestijn, geopolitiek expert, vindt het een goed idee om Oekraïne versneld toe te laten tot de Europese Unie. Hoe sneller, hoe beter wat hem betreft. "Het kan ertoe leiden dat we straks een veiligheidsgarantie kunnen bieden."

Oekraïne heeft nu veiligheid nodig, zegt Boekestijn in Dit is de Dag. “Deze stap levert natuurlijk nog geen veiligheid op, maar het kan misschien een opstapje zijn naar het moment waarop we gaan nadenken over veiligheidsgaranties. Dan heb ik het over de NAVO.”

Deze stap is niet zonder problemen, meent hij. “Maar het kan ertoe leiden dat we straks een veiligheidsgarantie kunnen bieden. Want het land zit in de grootst mogelijke problemen.”

Er sterven elke dag 300 man in de Oekraïne, zegt Boekestijn. “Dat moet je nog verviervoudigen met de gewonden. Het is een verschrikkelijke toestand. We leven in een totaal andere wereld.”

Volgens Boekestijn betekent het kandidaat-lidmaatschap nog helemaal niet dat je als land ook daadwerkelijk lid wordt van de Europese Unie. “Turkije onderhandelt al ruim 23 jaar en in de afgelopen jaren is de kans op lidmaatschap steeds kleiner geworden. Dat betekent ook voor de Oekraïne dat als zij op het gebied van de rechtsstaat en de corruptie geen stappen, zij geen lid worden.”

Nu Oekraïne in een oorlogssituatie zit, moeten we het land helpen, vindt Boekestijn. “Anders zou het zeer demoraliserend werken voor bijvoorbeeld de soldaten in loopgraven. Bedenk ook dat we veel te weinig wapens leveren, het gaat niet goed met de oorlog."

Hij verwacht dat de regio Donbas in Russische handen komt en dat de rompstaat Oekraïne overblijft. “Voor de rompstaat Oekraïne moet een veiligheidsgarantie komen, anders zijn ze weg. En stel dat Oekraïne helemaal valt in de toekomst, dan gaat dat ook ten koste van onze veiligheid.”

Lees ook deze perspectieven:

Jasper van Dijk (SP): ‘Oekraïne helpen kan ook op andere manieren’

Lees ook over:

Jasper van Dijk (SP): ‘Oekraïne helpen kan ook op andere manieren’
Hoogleraar Laurien Crump: ‘Afwijzing kandidaat-lidmaatschap zou klap zijn in gezicht Oekraïners’

Lees ook over:

Hoogleraar Laurien Crump: ‘Afwijzing kandidaat-lidmaatschap zou klap zijn in gezicht Oekraïners’