Assamaual Saidi: 'Plan voor toezicht op weekendscholen is anti-democratisch en anti-rechtstatelijk'

8 december 2022 · Leestijd 2 min

Volgens Assamaual Saidi, voorzitter van de Moslimstudenten Associatie Nederland, schuurt het voorstel van de minister van Onderwijs over weekendscholen met de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en vrijheid van godsdienst.

Met het plan wil minister Wiersma ook religieuze weekendscholen onder toezicht stellen van de Onderwijsinspectie. Ook wil hij een meldpunt om docenten van weekendscholen te melden als hun ideeën ingaan tegen integratie of democratie.

"Op alle fronten zijn de maatregelen anti-democratisch en anti-rechtstatelijk", zegt Saidi in Dit is de Dag. "De essentie van een democratische samenleving is dat burgers zich vrijelijk kunnen verenigingen, zonder een overheid die over hun schouder meekijkt en daarmee de vooringenomenheid die er bestaat in de samenleving, versterkt. Met dit voorstel treedt Wiersma met zijn voeten de beginselen van onze rechtstaat."

De rol van de overheid is niet om het maatschappelijk middenveld in te stappen en zich daar te bemoeien met wat er in kerken, moskeeën of culturele instellingen plaatsvindt, zegt hij. "Als men buiten de wet treedt door bijvoorbeeld op te roepen tot haat, hebben we daar het wetboek van strafrecht al voor."

Definitie

"Het is de bedoeling dat docenten het melden als ze 'anti-integratieve denkbeelden' waarnemen bij kinderen op reguliere scholen", zegt hij. "Maar wat is daar de definitie van? We hebben natuurlijk gezien bij de Belastingdienst, maar ook de NCTV, dat als de overheid met lijsten gaat werken en mensen die in de gaten gehouden moeten worden, dat een hele slechte zaak is."

Ook een gebrek aan vertrouwen speelt mee, beaamt hij. "Dat kan je op basis van vorige schandalen gewoon vaststellen. Als het gaat om dat vertrouwen, helpt het niet dat een overheid doorgaat met het inperken van vrijheden. De scheiding van kerk en staat is bedoeld om burgers tegen dit soort voorstellen te beschermen."