'Autovrije wijk sluit ouderen uit'

11 april 2023 · Leestijd 2 min

Een wijk waarin de auto niet welkom is? Daarmee sluit je ouderen uit, vindt de Utrechter Peter Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club.

In de toekomstige Utrechtse Merwedewijk kunnen straks 80.000 mensen wonen. In deze nieuw te verrijzen wijk is geen plek voor de auto, behalve in dure parkeerplaatsen aan de rand van de stad.

Dat maakt de wijk niet inclusief, vindt Staal. "De vraag is: voor wie bouw je zo’n wijk?", zegt hij in Dit is de Kwestie (EO). Hij wijst op de vergrijzing waar Nederland mee te maken heeft. "Eén van de groepen mensen die je bij uitstek moet gaan bedienen, dat zijn ouderen."

Inclusief

Juist dan moet je voor een combinatie van bevolkingsgroepen gaan bouwen, zegt hij. "Je moet voor jongeren, maar ook echt voor ouderen bouwen. Je moet een inclusieve wijk maken, geen exclusieve wijk. Als je een stad bouwt waar je op voorhand de auto uitsluit, sluit je bepaalde groepen ervan uit."

Zijn we verslaafd aan de auto? Die vraag staat woensdag 12 april centraal in de uitzending van Dit is de Kwestie (EO) om 22:17 uur op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren