Baas uitzendbureau: 'Thuiswerkers zijn veel minder productief'

3 juni 2022 · Leestijd 2 min

Hugo de Koning, oprichter van Young Capital, vindt het logisch dat Elon Musk wil dat zijn medewerkers weer op kantoor komen werken.

Volgens De Koning zijn mensen thuis veel minder productief dan op het werk. Hij vertelt in Geld of je Leven dat medewerkers van Young Capital thuis inloggen op een systeem van het bedrijf, waardoor telefoonverkeer en e-mails kunnen worden gemonitord. Dat klinkt als Big Brother, maar De Koning vertelt dat mensen niet individueel worden gecontroleerd: "We controleren niet, we meten. Je ziet wel productiviteitscijfers van wat een dag heeft opgeleverd", vertelt hij. "Elk commercieel bedrijf doet dit."

De productiviteit thuis is lager, constateert De Koning. In het bedrijf wordt gebruikt gemaakt van telefoonsoftware om via je laptop te bellen en dat gaat thuis een stuk slechter: "Als je thuiswerkt, zie je dat de bereikbaarheidscijfers 40 procent slechter zijn dan als je op kantoor werkt. Thuis ga je veel sneller een kopje koffie pakken, er kan een postbezorger komen, er is veel meer afleiding."

De Koning vindt het ook in het belang van zijn werknemers dat hij alles meet: "We geven inzicht in hoe productief iemand is geweest, of hij zijn doelen heeft gehaald. Als je daar ongelukkig van wordt, moet je maar bij de overheid gaan werken. We zijn een commercieel bedrijf met doelen."

Organisatiepsycholoog Aukje Nauta is het oneens met Hugo de Koning:

Organisatiepsycholoog: 'Ga om tafel of mensen thuis of op kantoor willen werken'

Lees ook over:

Organisatiepsycholoog: 'Ga om tafel of mensen thuis of op kantoor willen werken'