Bart Kemp, voorzitter Agractie: 'We willen vechten voor onze toekomst, binnen de kaders van de wet'

21 juni 2022 · Leestijd 2 min

Snelwegen of treinen die worden geblokkeerd, het niet opvolgen van politiebevelen: worden boeren milder behandeld dan bijvoorbeeld klimaatactivisten? Volgens Bart Kemp van Agractie is dat absoluut niet zo. “Binnen de kaders van de wet willen we vechten voor onze toekomst.”

Kemp is voorzitter van Agractie, dat recent het boerenprotest in Stroe aankondigde. Volgens Kemp staat het demonstratierecht in Nederland veel toe. “Uiteraard wordt de wet weleens overtreden, maar 99,9 procent gaat goed. Laat daar de aandacht naar uitgaan. Af en toe is er een grensoverschrijding.”

De voorzitter van Agractie, dat het boerenprotest van woensdag in Stroe aankondigde, zegt de emoties bij boeren te begrijpen. “Dat de emoties hoog zitten, is wat ons betreft zeer terecht omdat je ziet dat er op onjuiste fundamenten een beleid wordt doorgedramd.”

Tijdens vorige demonstraties werden vele honderden boetes uitgedeeld, zegt Kemp. “Die hebben wij deels betaald uit een gezamenlijke pot, omdat we samen vechten voor een gezamenlijk doel. Maar ik heb ook niks over boetes gehoord over de grote betonblokken die in zee werden gegooid om vissers te hinderen. Ik vind absoluut niet dat wij als boeren milder worden behandeld.”

Een tractor is een wettig vervoersmiddel, zegt hij. “Ik snap dat het lastig is als je daar met duizend van in Den Haag komt of op welke plek. Maar verkeersstromen afhandelen is iets van de politie en soms kan het handiger zijn dat dit over de snelweg gebeurt.” 

“Er is veel nodig om dit beleid te keren”, zegt Kemp. “Wij als boeren willen vechten voor onze toekomst. Het gaat over familiebedrijven die vaak al generaties lang bestaan en die nu dreigen opgeofferd te worden voor andere belangen. Wij willen daar voor knokken. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Voor ons is dat binnen de kaders van de wet.”

Lees ook dit perspectief:

Hoogleraar Jan Brouwer: 'Boeren gaan tijdens acties regelmatig over de schreef'

Lees ook over:

Hoogleraar Jan Brouwer: 'Boeren gaan tijdens acties regelmatig over de schreef'

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!