'Bescherm tieners tegen obesitas: stel een 'no fry zone' in rond scholen'

16 juni 2022 · Leestijd 2 min

Uit onderzoek van Pointer blijkt dat het aantal snackbars en andere fastfood-etablissementen rondom scholen sterk is toegenomen. De oplossing is simpel, vindt Nicole van Gemert van Foodwatch: stel een verbod in.

"Hoe hebben we het zo ver kunnen laten komen?" vraagt Van Gemert zich af in Dit is de DagVolgens de voedseldeskundige zijn er op heel veel plekken in de wereld regels, maar in Nederland niet.

"Kijk naar Dublin", zegt ze, "daar hebben gewoon gezegd: 'een no fry zone', en dat helpt! In België is een onderzoek gedaan bij 3000 scholen, naar de relatie tussen het aantal snackbars in de omgeving en het BMI van de leerlingen. Daar zie je dat het BMI van kinderen tussen 6 en 12 jaar hoger wordt als er meer snackbars in de buurt zijn..."

Daarnaast zijn volgens Van Gemert ook armere kinderen kwetsbaarder, want het aanbod in armere wijken is twee keer zo hoog als in rijkere wijken. "Wat mij erg frustreert is dat constant de verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de ouders, maar je kunt als ouder gewoon niet altijd voorkomen dat je kind tussen de middag een snackbar ingaat."

Gemeenten zitten er volgens Van Gemert erg op te wachten om fastfoodketens te mogen weren, maar dat kan dus nog niet. "Ze kunnen bijna geen beleid voeren op gezonde en ongezonde omgeving", zegt ze. 

Sommige mensen zijn niet voor een verbod, zie hieronder welke argumenten daar voor zijn:

Horeca-analist: 'Verbod op fastfood kan helemaal niet'

Lees ook over:

Horeca-analist: 'Verbod op fastfood kan helemaal niet'