Bestaat God? 'Je gelooft toch ook niet in een grote theekop in de lucht?'

4 juli 2022 · Leestijd 2 min

Filosoof Stine Jensen is overtuigd atheïst. Op de vraag of er een god bestaat, zegt ze overtuigd: nee.

In De Ongelooflijke Podcast, live vanaf het NPO Podcastevent, ging Jensen in debat over de vraag of God bestaat. 

Op basis van argumentatie en wetenschap zal ze nooit een gelovige worden, zegt ze. "Want hoe word je een gelovige? Volgens mij omdat je bijvoorbeeld van jongs af aan verhalen verteld krijgt uit de Bijbel en in een structuur opgroeit met rituelen en taal. Het geloof is geen rijtje argumenten, het is een verhaal."

Een argument voor haar eigen ongeloof is die van 'divine hiddenness'. "God is nogal verstopt", zegt ze. "Waarom zouden we ervan uitgaan dat hij bestaat als hij zich nooit heeft laten zien?" Ze haalt de filosoof Bertrand Russell aan: "Je zou je ook kunnen voorstellen dat er ergens een enorme, vliegende theekop is. We hebben hem nog nooit gezien, maar toch bestaat hij! Hij bestuurt alles, neemt alle beslissingen. Die kunnen we ook met z'n allen gaan vereren."

Mensen zeggen weleens dat je geen atheïst kunt zijn omdat je het bestaan van God niet kunt ontkrachten, maar je kunt het bestaan van die almachtige theekop óók niet ontkrachten, zegt ze. "Het bestaan van God is niet meer dan een theoretische aanname", vindt ze.

Het tweede argument van Jensen is een argument die vaker wordt genoemd: "Als God er dan is, waarom is er dan zoveel lijden in de wereld? Waarom is er dan zoveel oorlog? "Leg het maar uit!" zegt ze.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer