Bestuurslid FNV: 'Zoek eerst oplossingen dichtbij voordat je arbeidsmigranten vraagt om zorgtekort te vullen'

3 oktober 2022 · Leestijd 3 min

De inzet van arbeidsmigranten om de tekorten in de zorg op te vullen is geen goede oplossing vindt Bert de Haas, bestuurslid Zorg & Welzijn bij FNV. "Je hebt te maken met cultuurachterstanden, kennisachterstanden en taalachterstanden. Er moet aan onderwijs veel gebeuren om mensen hier in te kunnen zetten."

Een kwestie van hoog fruit aan de boom, noemt De Haas de oplossing om medewerkers uit verre landen te halen. "Het is een urgent probleem, dus het is goed dat er naar gekeken wordt. Maar deze oplossing om medewerkers uit verre landen te halen, is één van de laatste oplossingen die we moeten kiezen, gezien de complexiteit die daar aan vast zit." 

We moeten eerst naar oplossingen kijken die dichterbij liggen en daardoor gemakkelijker zijn, stelt De Haas. "Aan zogenaamd laaghangend-fruit-oplossingen kunnen we meteen wat doen. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van het salaris van zorgmedewerkers met 10 procent of het verbeteren van de werkomstandigheden met als doel dat meer mensen in de zorg willen werken. Ook kun je kijken of je mensen die in Nederland wonen met een migratieachtergrond eerst naar de zorg kunt trekken." 

Ook blijkt in de praktijk dat het met elkaar werken en inwerken van deze doelgroep veel vraagt van huidige medewerkers, zegt De Haas. "Als je weet dat het al een probleem is om stagiaires of zij-instroom van Nederlanders goed te begeleiden, is het helemaal de vraag hoe we mensen uit andere landen introduceren op de werkvloer. Als het zittende personeelsleden meer tijd kost om zo iemand te begeleiden dan dat het ze oplevert, dan is het de vraag of het de moeite is om iemand van zo ver te halen."

"Daarnaast blijkt dat in de zorg relatief minder mensen met een migratieachtergrond werken dan in andere sectoren", zegt De Haas. "Ongeveer een kwart van de mensen die in zorg werkt, heeft een migratieachtergrond. Je moet je afvragen waar dat door komt, om na te gaan of we dat kunnen oplossen. Als je de beter bereikbare oplossingen hebt geprobeerd, kan de volgende stap misschien zijn om arbeidsmigranten uit andere landen te vragen", aldus De Haas.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren