'Bevries de huur van slecht geïsoleerde woningen'

Om te voorkomen dat veel huurders aankomende winter in een armoedeval komen door de stijgende energieprijzen, pleit econoom Tsjalle van der Burg voor een huurbevriezing voor niet-energiezuinige woningen.
"De pijn van de hoge energieprijzen wordt het sterkst gevoeld in slecht geïsoleerde huurhuizen", zegt de econoom in Dit is de Dag. Huizen met energielabels D tot en met G kunnen zwaar in de problemen komen, dus moeten hun huren niet stijgen, zegt Van der Burg. “Als je de huur bevriest, bestrijdt je de armoede daar heel gericht.” Het voorstel leidt natuurlijk tot minder inkomsten voor verhuurders.
Volgens Van der Burg vraagt zijn voorstel echter maar een beperkt offer van verhuurders. "De prijzen van woningen die verhuurders bezitten, zijn de laatste acht jaar met 80 procent gestegen. Dus die verhuurders hebben gemiddeld een gigantische winst gemaakt. De huren die zij in de vrije sector kunnen vragen, zijn veel hoger dan de onderhoudskosten. Het enige wat ik vraag is een beperkt offer van deze groep vermogende mensen. Als je zulke gigantische winsten hebt gemaakt, kan er wel een beetje af en ben je nog steeds geïnteresseerd in het bouwen of kopen van woningen", zegt de econoom.
De huur kan overigens weer omhoog als de isolering is gedaan, benadrukt de econoom. "Dit is juist om de eigenaren te stimuleren om te gaan isoleren. Die investeringen zijn rendabel en verhuurders gaan er absoluut niet dood aan.” Een grote uitdaging zit in de sociale sector, waar de huren minder hoog zijn en er dus minder geld is voor onderhoud. Deze huur gaat via huurcorporaties. De overheid zou dezen kunnen compenseren na een huurbevriezing, zegt Van der Burg.