Bioloog en schrijver Midas Dekkers: 'Alcohol is de smeerolie van de maatschappij'

8 maart 2023 · Leestijd 2 min

Een geoefende drinker, zo kun je bioloog Midas Dekkers wel noemen. Als kind groeide Dekkers op in de kroeg van zijn ouders en zag hij de slechte, maar naar eigen zeggen ook de goede kanten van alcohol.

"Ik wist niet of u al op de hoogte bent, maar ik kan u vertellen: het leven valt niet mee", zegt hij in Dit is de Kwestie. "En waar de meeste mensen behoefte aan hebben, dat is troost."

Daar tegenover staat dat alcohol bewezen slecht is voor je lijf en hersenen. "Alle dingen zijn goed voor het één, en slecht voor het ander", vindt Dekkers daarvan. "Gezondheid bestaat uit lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uit mijn jeugd herinner ik me straten waarin vijf cafés waren en één apotheek. Nu is dat andersom."

Want de mensen moeten wat, zegt Dekkers: "Ze nemen dan geen alcohol, want dat is gif. Dus gaan ze naar de apotheek en kopen ze daar psychofarmica, over gore rotzooi gesproken. Over drank kan je echter nog twijfels hebben."

Alcohol is de smeerolie van de maatschappij, vindt Dekkers. "Als je een motor niet op tijd smeert, dan draait hij helemaal in de soep. Als je te veel smeerolie in een motor gooit, draait hij ook in de soep. De kunst is: een drupje hier, een drupje daar op zijn tijd."

Moet alcohol verboden worden? Bekijk de aflevering van Dit is de Kwestie woensdag 8 maart om 22:30 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren