Black Friday: goede zaak of niet?

Vrijdag is het Black Friday: een dag waarop veel consumenten tegen hoge korting hun slag kunnen slaan. Tegelijk klinkt er ook kritiek.
Er wordt wat afgewinkeld en besteld op Black Friday. Op deze dag wordt er door veel winkels en online webshops gestunt met kortingen, die hoog kunnen oplopen. De winkeldag is zelfs aan het verworden tot een ‘winkelweek’, want heel de week worden er al op verschillende (online) verkoopplekken grote kortingen aangeboden en wordt er alle moeite aan gedaan om de aanbiedingen onder de aandacht te brengen. In aanloop naar de feestdagen is het een goede timing voor veel retailers.
Voor veel consumenten is het dé kans om een grote slag te slaan als het gaat om gewilde producten. Tegelijk klinkt er ook kritiek op het fenomeen, omdat ons koopgedrag het klimaat beïnvloedt en bijdraagt aan klimaatverandering. Bijvoorbeeld bij de ChristenUnie. Van de honderden miljoenen pakketjes die er elk jaar in ons land worden besteld, wordt 7 procent geretourneerd. Vorig jaar waren dit 57 miljoen pakketjes. Retourzendingen van online bestellingen zorgen voor extra uitstoot en leiden tot verspilling, volgens de ChristenUnie. Daarom stelt de partij onder meer voor om te stoppen met de mogelijkheid om pakketjes gratis te retourneren en per wijk één bezorger aan te stellen.
Hoe moeten we kijken naar Black Friday? Is het gewoon een leuk feestje voor verkopers en consumenten, dat ook nog eens een positieve invloed heeft op de economie? Of is het een dag waar we beter mee kunnen stoppen, bijvoorbeeld vanwege het effect van ons koopgedrag op het klimaat?
Perspectieven
Jelle de Jong van natuurorganisatie IVN vindt dat Black Friday beter afgeschaft kan worden, vanwege de effecten op het klimaat:
Lees ook over:
Directeur natuurorganisatie IVN: ‘Black Friday is Black Friday voor de natuur’
Retailexpert Erik Wemmes ziet juist de goede kanten van Black Friday voor de economie:
Lees ook over:
Retailexpert: 'Acties als Black Friday zijn positief voor de economie’
In deze periode van het jaar wordt er een hoop besteld, maar ook weer geretourneerd. Tweede Kamerlid (CU) Stieneke van der Graaf stelt voor dat het niet meer mogelijk wordt om gratis te retourneren:
Lees ook over:
Stieneke van der Graaf (CU): Er moet een einde komen aan gratis retourneren van online bestellingen
Marlene ten Ham, de directeur van Thuiswinkel.org, vindt het geen goed idee als de overheid regels oplegt om gratis retourneren tegen te gaan. Het bedrijfsleven doet hier volgens haar zelf al het nodige aan:
Lees ook over: