Boer en oud-Kamerlid: Den Haag gooit dingen over de schutting bij boeren

23 juni 2022 · Leestijd 2 min

Voormalig Kamerlid en melkveehouder Maurits von Martels vindt dat er een kloof is tussen stad en platteland.

"Men spreekt niet meer dezelfde taal en begrijpt elkaar onvoldoende", zegt Von Martels in Dit is de Dag. Hij was van 2017 tot 2021 lid van de Tweede Kamer voor het CDA, maar is inmiddels lid van de BoerBurgerBeweging. Hij ziet dat er onder boeren veel wantrouwen leeft richting de Rijksoverheid.

Hij snapt dat ook wel, als je bijvoorbeeld kijkt hoe het kabinet communiceert over de stikstofmaatregelen: "Er wordt een kaart over de schutting gegooid en dan zijn de rapen gaar", zegt hij, verwijzend naar de landkaart waarop te zien was hoeveel stikstofreductie er moet komen. "Als je geen vertrouwen geeft, dan krijg je ook geen vertrouwen terug."

Ook in de Tweede Kamer is het platteland te weinig vertegenwoordigd, vindt hij: "Als je kijkt naar de verhoudingen in de Kamer, is er scheefgroei ontstaan. Er zijn er te weinig vertegenwoordigers van het buitengebied."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren