Brancheorganisatie supermarkten: 'Vergeet niet dat 80 procent van de producten wordt geëxporteerd'

5 juli 2022 · Leestijd 2 min

Supermarkten hebben wel degelijk een rol bij de stikstofcrisis, zegt Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (koepelorganisatie van supermarkten). “Maar met de 80 procent van de productie die wordt geëxporteerd, hebben we niks te maken.”

De rol van supermarkten is wel degelijk om ook oog te hebben voor zaken als het milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn, zegt Marc Jansen in Dit is de Dag. "Samen met leveranciers, boeren en tuinders. De afgelopen tijd zijn er forse stappen gemaakt om afspraken met boeren en tuinders te maken. En als daar een kostprijsverhoging het gevolg van is, dan heb je ook het gesprek over de fatsoenlijke beloning daarvoor.”

Daarbij moeten we niet vergeten dat 80 procent van de productie van de agrarische sector wordt geëxporteerd, zegt Jansen. "Daar hebben we helemaal niks mee te maken natuurlijk. Wel met de boeren en tuinders die in ketens werken en aan supermarkten leveren. Daar zijn de gesprekken goed mee. Ook de boeren en leveranciers zijn daar erg tevreden over.”

Het CBL is bereid om na te denken over extra stappen als het gaat om stikstof en biodiversiteit, zegt hij. “Maar het inzetten van blokkades om je gelijk te halen in een discussie die boeren hebben met de overheid, is onacceptabel.” Hij zegt dat als de blokkades langer duren, de gevolgen echt merkbaar worden.

Lees ook deze perspectieven:

Michaël Wilde van Bionext: 'Supermarkt moet meer biologische producten aanbieden'

Lees ook over:

Michaël Wilde van Bionext: 'Supermarkt moet meer biologische producten aanbieden'
Retaildeskundige: 'Supermarkt moet meer verantwoording nemen'

Lees ook over:

Retaildeskundige: 'Supermarkt moet meer verantwoording nemen'
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer