5 tips van bespaarexpert Renee Lamboo die je helpen om geld te besparen

Budgetcoach Renee Lamboo helpt mensen om meer grip te krijgen op hun financiën. Eerder kreeg ze zelf ook te maken met schulden. Nu geeft ze als ervaringsdeskundige tips hoe je, ongeacht je financiële situatie, geld kunt besparen.
Op haar website PorteRenee.nl deelt ze, samen met haar man, tips en informatie over alles wat met budgetteren te maken heeft. Sinds september is het bereik ervan flink toegenomen, ziet Lamboo. "Mensen merken dat het duurder wordt en financiën vragen meer aandacht, ook als dat eerder niet zo was."
Vooral doorsnee mensen of gezinnen weten haar te vinden. De informatie die ze deelt, gaat dan ook over dingen die waar veel mensen mee te maken hebben. "De laatste tijd krijgen we veel berichten over energierekeningen en over het besparen op bijvoorbeeld boodschappen", zegt Lamboo.
Van wat je kan doen met restjes van het avondeten of dat de rente van je hypotheek in veel gevallen omlaag kan, wanneer de waarde van je huis hard steeg: De tips gaan vaak over besparingen die mensen direct geld kunnen opleveren. Hier volgen vijf tips die jou helpen om geld te besparen:
1. Het huishoudboekje
Er is een stap die mensen snel vergeten of overslaan, stelt Lamboo: "Ze gaan wel met de tips aan de slag, maar ze slaan het stuk van inzicht krijgen over." Terwijl het weten waar je geld naartoe gaat juist heel belangrijk is. Daarom is de eerste stap op overzicht te krijgen van je inkomsten en vooral van je uitgaven.
"Kom je uitgaven onder ogen en kijk daarna naar wat je wil veranderen", zegt Renee. Ze raadt iedereen aan om aan het begin van elke maand te kijken naar zijn of haar agenda en na te gaan waar geld aan uitgegeven moet worden. Zijn er bepaalde verjaardagen of feestdagen waar je rekening mee moet houden? Schrijf dat op, bijvoorbeeld in een huishoudboek of moneyplanner, en stel zo van tevoren een budget op voor bepaalde activiteiten of levensmiddelen. "Door het van tevoren te plannen van je uitkomsten kom je aan het einde van de maand niet in knel. En voorkom je dat je weer geld van de spaarrekening moet terugboeken", aldus Renee.
2. Besparen op boodschappen
Als het om boodschappen doen gaat, raadt ze mensen aan om één keer per week naar de supermarkt te gaan. "Maak een weekmenu en let daarbij op alle acties en aanbiedingen in de folders. Stel van tevoren een budget op voor je weekboodschappen, gebaseerd op bijvoorbeeld je eetgewoonten of gezinssituatie. Bedenk ook wat je gaat eten als ontbijt en lunch en zet dat op een complete boodschappenlijst." Kijk voordat je de lijst gaat maken, in de kast met wat je al in huis hebt: "Dat voorkomt dat je in de winkel loopt en dingen maar 'voor de zekerheid' gaat meenemen."
3. Slimme trucs voor energieprijzen
De energierekening is vandaag de dag voor veel mensen een reden tot zorg. Hoewel je daar tot op zekere hoogte niet veel aan kan doen, zijn er wel een paar slimme trucks die je kunt toepassen. Zoals de instellingen van je cv-ketel: "Het verwarmingswater staat vaak op een bepaalde fabrieksinstelling. Als je hem handmatig van 80 naar 60 graden zet, kan dat flink schelen in de kosten en hoeft dat niet veel verschil te maken qua warmte in huis." Daarnaast is het goed om te letten op warme kleding, een besparende douchekop. Ook kan het helpen om de app van je energieleverancier te downloaden. Zo kun je precies zien wat het verwarmen van die extra kamer of een keer in bad nu kost. "Ook helpt het om je huis goed te luchten, waardoor de luchtvochtigheid zakt en de lucht daarna sneller opwarmt."
4. Weersta de verleiding van impulsaankopen
Veel mensen zijn gevoelig voor impulsaankopen: overal waar je komt, word je verleid om spullen te kopen. Lamboo raadt in dat geval aan om je uurloon uit te rekenen: niet wat je bruto verdient, maar wat je overhoudt nadat alle kosten die je maakt om te werken, bijvoorbeeld reiskosten eraf zijn. Op zo'n manier ga je anders kijken naar de dingen die je koopt en heb je er meer waardegevoel bij. "Stel je komt uit op een uurtarief van 15 euro, dan ga je als iets koopt van 15 euro na of je het waard vindt dat je hier een uur voor hebt gewerkt." Wie toch nog af en toe een impulsaankoop wil blijven doen, kan een 'impulsbudget' voor zichzelf afspreken. "Stop bijvoorbeeld 50 euro in je portemonnee. Zo hou je de uitgaven die je doet aan impulsaankopen in de hand."
5. Budgetteren is leuk
Tot slot onderschrijft Renee het belang van plezier vinden in budgetteren. "Probeer er iets leuks van te maken. Het letten op je uitgaven heeft een negatief imago, omdat je iets moet inleveren. Maar alleen het plannen van je uitgaven scheelt vaak al zoveel dat je uiteindelijk meer overhoudt om er eventueel leuke dingen van te doen." Ook kan focussen op de vooruitgang, in plaats van op wat je nog niet goed genoeg vindt gaan, helpen om gemotiveerd te blijven: "Doe het stap voor stap, je hele financiën op orde krijgen gaat niet in één middagje. Maar elke stap vooruit is er één richting, een situatie waarin financiën je minder stress en zorgen opleveren. En dat gun ik iedereen", zegt Renee.