Burgemeester van Nissewaard wil messenverbod voor minderjarigen: 'De norm moet duidelijk worden'

7 februari 2023 · Leestijd 2 min

Het wordt tijd dat er een wettelijk messenverbod voor minderjarigen komt, vindt Foort van Oosten, burgemeester van Nissewaard. Hij noemt het messenbezit onder jongeren in zijn gemeente een heel groot probleem.

Als burgemeester ziet hij dat jonge jongens betrokken raken bij heftige steekincidenten, zegt Van Oosten in Dit is de Dag (Radio 1). "Een paar jaar geleden maakte ik dit voor het eerst mee en tot mijn spijt moet ik vaststellen dat ik nog altijd met de politie, jongerenwerk, een heleboel andere organisaties en scholen heel druk bezig ben met dat vraagstuk. Daarom vind ik het ook een heel groot probleem."

In de gemeente Nissewaard is het al verboden voor minderjarigen om messen bij zich te dragen: dit is lokaal geregeld in de algemene plaatselijke verordening. “Daarop baseer ik bestuurlijke maatregelen. Ik mag bijvoorbeeld als iemand met een mes gesnapt is, een last onder dwangsom uitvaardigen. Dat heb ik nu 51 keer gedaan. Dat betekent als je het nog een keer doet, een boete van 1000 euro krijgt en als je minderjarig bent, krijgen je ouders dat.” 

Landelijk verbod

Maar wat Van Oosten betreft, moet er meer gebeuren. Daarom pleit hij voor een landelijk verbod op het dragen van messen door minderjarigen. "Zodat ook de norm van de wet heel duidelijk wordt: dat je in dit land gewoon niet met een mes op straat gaat." 

Een landelijk verbod zorgt voor een normstelling, zegt de burgemeester. "De wet is uiteindelijk de afspiegeling van de maatschappij: wat wij normaal vinden. Ik mag nu maatregelen treffen als iemand het lokale verbod overtreedt, maar het wordt veel krachtiger als je dat op basis van een formele wet doet die vastgesteld is door ons parlement en in elke gemeente geldt. Uiteindelijk moet je ook als overheid heel duidelijk durven uitstralen dat je zaken niet toelaat en gewoon niet accepteert."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren