Buurtconciërge Kevin helpt mensen met hun hoge energierekening, maar valt zelf buiten de boot

5 december 2022 · Leestijd 3 min

'De nieuwe armen' worden ze genoemd, mensen die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen, maar niet in aanmerking komen voor (financiële) hulp. Zo ook Kevin, die als buurtconciërge en energiecoach mensen in Lelystad helpt met hun hoge energierekening. Hulp waar hij zelf niet voor in aanmerking komt, maar die hij wel hard nodig heeft.

Als buurtconciërge in Lelystad houdt Kevin in de gaten hoe het met de buurt en zijn bewoners gaat. "Ik help iedereen, maar zelf word ik niet geholpen. Ik val overal een beetje buiten de boot omdat ik net iets te veel verdien", aldus Kevin. Als alleenstaande ouder met twee kinderen kan hij net rondkomen, maar met de stijgende energiekosten is daar steeds meer onzekerheid over. "Ik maak me echt wel zorgen. Ik zit nu al op het randje en als er nu een verhoging komt kom ik toch echt wel in de problemen."

Tochtstrips en douchekoppen

Toch helpt Kevin graag buurtgenoten die ook te maken hebben met hoge energiekosten. Wanneer hij langs gaat bij mensen die hulp nodig hebben kijkt hij naar hoe ze hun huis beter kunnen isoleren of verduurzamen. "Ik heb een aantal spullen mee, zoals tochtstrips en besparende douchekoppen, waar mensen dan ter waarde van 100 euro dingen uit mogen zoeken", zegt Kevin. Om te kijken waar mensen gemakkelijk op kunnen besparen loopt hij een rondje door het huis en legt hij uit waar dingen verbeterd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld radiatorfolie op de muur.

Schermafbeelding 2022-11-28 om 10.44.41

Dekentjes

Hoewel hij graag mensen helpt, voelt dat voor Kevin soms ook dubbel. "Zelf heb ik ook stress want ik heb een variabel energiecontract. Ik help wel graag andere mensen, maar soms dat voelt wel wrang."

Thuis let hij samen met zijn kinderen ook op dingen die energie besparen. "We douchen 5 minuten en ik zorg dat de playstation uit gaat. Ze beginnen er nu wel gewend aan te raken, het is ook koud in huis dus ze trekken zelf dikkere kleding aan. Mijn dochter is helemaal gek van een warme kruik en dekentjes. Op die manier proberen we het een beetje warm te houden zodat we de verwarming uit kunnen houden."

De uitzending 'In de kou' van Crux is zaterdag om 19:31 uur te zien op NPO 2. Na afloop is de aflevering terug te zien via NPO Start.

Steeds meer mensen krijgen te maken met financiële zorgen

Lees ook over:

Steeds meer mensen krijgen te maken met financiële zorgen