C-support: Niet altijd te zeggen of langdurige klachten daadwerkelijk door vaccin komen

5 december 2022 · Leestijd 4 min

Bij sommige meldingen van langdurige klachten na een coronavaccinatie lijkt het verband vrij duidelijk, bij andere minder waarschijnlijk. Het afgelopen jaar meldden zich 444 mensen bij meldpunt C-support met langdurige klachten, vertelt medisch specialist Eline Hofman van het meldpunt.

Bij C-support kunnen mensen met langdurige klachten na een corona-infectie (Long Covid) zich melden. Maar sinds vorig jaar november geldt dat ook voor mensen met langdurige klachten na een corona-vaccinatie. Het afgelopen jaar waren dat er 444. Daarbij gaat het om mensen die langer dan 3 maanden klachten houden na vaccinatie.

Langdurige klachten na coronavaccinatie

Lees ook over:

Langdurige klachten na coronavaccinatie

Klachten 

De meest voorkomende klacht die gemeld wordt, is vermoeidheid. "Maar ook concentratieproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen, benauwdheidsklachten en spierpijn. Zo kan ik nog even doorgaan", vertelt Hofman in Dit is de Dag.

Er is geen specifiek vaccin dat de overhand heeft bij de meldingen, vertelt ze. "Langdurige klachten worden na alle verschillende vaccins gemeld. Ook na alle rondes: de eerste, tweede of derde."

Gemiddeld genomen rapporteren mensen zo’n tien klachten, vertelt Hofman. "Je ziet mensen met één klacht, of met heel veel klachten. Die lijken overeen te komen met de klachten die we ook zien bij post-covid."

Ook bij het soort mensen dat zich meldt, is een overeenkomst te zien met Long Covid. "70 procent van de mensen die zich heeft gemeld, is vrouw. Zij zijn gemiddeld tussen de 30 en 60 jaar oud. Ook bij de meldingen van long covid is dat zo."

Gevolgen

C-support kan niet zeker zeggen of de langdurige klachten die gemeld worden, rechtstreeks het gevolg zijn van het vaccin. "Bij sommige mensen ontstonden de klachten binnen 1 of 2 dagen na vaccinatie. Dan denk ik wel dat het ermee te maken heeft. Maar ik spreek ook mensen die soms maanden na de vaccinatie klachten kregen, dan vind ik het zelf minder waarschijnlijk. Er is geen test die je kan doen om zeker te weten dat het door vaccinatie is gekomen, dus dat blijft altijd wel een vraagteken."

Ze noemt één voorbeeld van een mevrouw die binnen een paar dagen na de vaccinatie haar haren verloor. “Ze is volledig haar haar kwijtgeraakt. Dan denk je: het zal toch wel een link er mee hebben."

Het ene geval dat de organisatie ziet is heftig, de ander minder. "Ook zijn er mensen bij wie de klachten alweer opknappen."

Corona-infectie

Als er zoveel overeenkomsten zijn met Long Covid, kunnen bepaalde klachten die nu gemeld worden na vaccinatie, dan niet het gevolg zijn van een corona-infectie? "Bij ons heeft ongeveer de helft van de mensen die zich hebben gemeld, ook corona doorgemaakt. Dertig procent heeft ook gerapporteerd dat ze daar aanhoudende klachten van hebben. Ook hoor ik weleens dat mensen ongeveer tegelijk een corona-infectie hebben gehad. Dus het loopt wel door elkaar."

Klein aandeel

Volgens de Duitse cardioloog Bernhard Schieffer, die een speciale polikliniek heeft opgezet voor mensen met het ‘post-vaccinatie-syndroom’ komen de klachten bij 0,02 tot 0,03 procent van de toegediende doses voor.

In Nederland zijn er ruim 39 miljoen doses toegediend, wat de 444 meldingen tot een nog kleiner percentage maakt. "Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van de vaccins", zegt Hofman. “Er blijkt nu wel dat er mensen zijn met langdurige klachten. Maar de kans dat je dat krijgt, is veel kleiner dan het risico op long covid na een corona-infectie. Die kans is 1 op de 8."

Tegelijk weet de organisatie op dit moment niet zo goed hoe vaak deze langdurige klachten voorkomen. Daarom pleit ze voor verder onderzoek hier naar. "Ik denk dat het wel belangrijk is om dit beter in kaart te brengen en na te denken hoe het kan dat het vaccin toch mogelijk deze klachten veroorzaakt."

Denken mensen te makkelijk over Long Covid?

Lees ook over:

Denken mensen te makkelijk over Long Covid?