CAO-expert: 'Het doel moet altijd zijn om weer aan de onderhandelingstafel te belanden'

8 februari 2023 · Leestijd 2 min

Onafhankelijk CAO-expert Henk Strating begrijpt dat er deze week gestaakt wordt. Tegelijk moet het doel altijd zijn om weer aan de onderhandelingstafel te belanden, zegt hij. "Alleen daar komen de cao's tot stand."

Er wordt deze week op een hoop plekken in Nederland gestaakt. "Het is geen makkelijke situatie", zegt Strating in Geld of je Leven (Radio 1). Als onafhankelijk CAO-expert heeft hij al heel wat onderhandelingen meegemaakt en helpt hij zowel werkgevers als vakbonden de weg te zoeken naar een akkoord. "Het is begrijpelijk dat werknemers, gezien de hogere prijzen, ook een hoger salaris willen. Aan de andere kant is het ook begrijpelijk dat werknemers daar een maximum aan willen stellen."

Strating vindt het vooral belangrijk dat beide partijen als doel houden om weer bij elkaar aan tafel te schuiven. "CAO’s komen alleen aan de onderhandelingstafel tot stand. Als het daar vastloopt, kun je gaan actievoeren en staken, maar het doel moet wel altijd zijn om weer aan de onderhandelingstafel te belanden. Daar moet het gesprek verder gevoerd worden." 

Realistisch zijn

 Ook vindt hij het belangrijk dat beide partijen realistisch zijn. "Het is belangrijk dat er goed gezocht wordt naar mogelijkheden in sectoren waar de beloning al jarenlang op het laagste niveau ligt, weer verhoogd kunnen worden. Dat zullen meerjarige afspraken moeten zijn. Wat jarenlang is scheefgegroeid, kun je niet in een jaar weer recht maken."

Aan de andere kant pleit hij voor een heroverweging van de automatische prijsstijging. "Ik denk dat het geen verstandige ontwikkeling is om de lonen aan de inflatie te koppelen. Niet alleen ik: een aantal economen denkt daar hetzelfde over."

In welke richting de oplossing ligt, denkt Strating het volgende: "Water bij de wijn bij de vakbonden als het gaat over het automatisch corrigeren van de inflatie met een loonstijging, maar aan de andere kant eerlijke verhoging bij werkgevers in sectoren waar lonen jarenlang zijn achtergebleven."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!