Cardiothoracaal chirurg: ‘Wetenschap moet alle techniek aangrijpen’

Dokter Faiz Ramjankhan van het UMC Utrecht juicht alle technologie toe die een hart zou kunnen vervangen. “Ik denk dat het de taak van de wetenschap is om dat mogelijk te maken en alle techniek moeten aangrijpen.”
De cardiothoracaal chirurg ziet een taak voor de wetenschap weggelegd om een hart te kunnen vervangen. “Ik denk dat we alle techniek daarin moeten aangrijpen om dat te bewerkstelligen”, vertelt hij in Dit is de Kwestie. “Ik denk dat dit de mensen zal helpen. Dat we er mensen mee kunnen helpen die we op dit moment niet kunnen helpen.”
Als dokter ga je in gesprek met de zieke patiënt over de vraag of deze een levensverlengende behandeling wil ondergaan of niet, vertelt dokter Ramjankhan. “Dat is een informed consent gesprek. Je vertelt wat de behandeling inhoudt en of zo’n patiënt de behandeling kan ondergaan.”
Als dokters eenmaal een behandelplan hebben gemaakt en uitvoeren, geven de dokters het niet gauw op, vertelt dr. Ramjankhan. “Tenzij het een zinloze behandeling wordt en het voor de patiënt niet meer zinvol is om door te gaan. Dan stoppen we de behandeling.”
Maar als een patiënt ruimte heeft om te herstellen, wordt de behandeling vervolgd. “Ook als de patiënt op dat moment al zo zwak is en zegt: dit wil ik allemaal niet meer, terwijl hij dat in eerste instantie wel allemaal wilde. Dan moet je je gaan afvragen als dokter: is deze persoon nu fysiek en geestelijk in staat om deze keuze te maken? Want als iemand ziek of depressief is, kan je daar niet op varen.”
Als een kunsthart perfect werkt, springt hij een gat in de lucht, zegt hij. “Ik zou al die techniek omarmen.”
Lees ook deze perspectieven:
Lees ook over:
Hoogleraar ouderengeneeskunde: ‘Effect geneeskunde op oudere leeftijd is vrijwel nul’
Lees ook over:
Kankerchirurg: ‘Dokters zijn opgeleid om te doen, niet om te laten’
Lees ook over:
‘Als ze niks hadden gedaan, was ik dood geweest of zwaar gehandicapt’
Lees ook over: