Caroline van der Plas: 'Er is een kloof tussen het platteland en politiek Den Haag'

6 oktober 2022 · Leestijd 2 min

"Ik ervaar zelf helemaal geen kloof tussen stad en platteland", vertelt Caroline van der Plas, het gezicht van de politieke partij BoerBurgerBeweging. "Ik denk dat er eerder een kloof is tussen het platteland en politiek Den Haag."

"Ik zie dat heel veel mensen uit de stad ontzettend genieten van het platteland in het weekend", zegt Van der Plas in Dit is de Dag. "Ze komen fietsen of wandelen, op bezoek bij boeren. Ze vieren hun vakantie op campings, doen boodschappen bij landwinkels. Die mensen zijn altijd heel erg positief."

Toch herkent ze wel wat verschillen tussen de twee groepen. "Op het platteland hebben we tradities die echt bij het platteland horen. Bijvoorbeeld in Twente, in Salland, hebben we elk jaar een Paasvuur. Dat is niet alleen in het in de fik steken van hout, maar dat is echt sociaal evenement. Jongeren helpen met het hout uit het bos halen, we bouwen het samen op, er is bier. Het is een groot feest waar ook mensen uit de stad naar toe komen. Maar als de wind met Pasen een keer verkeerd kant op staat, klaagden mensen in de stad dat het Paavuur verboden moet worden omdat ze stikken in de rook."

Volgens Van der Plas ligt de oorzaak hiervan bij onwetendheid: "Mensen snappen niet dat het een evenement is dat veel weken van tevoren gaande is en dat het voor een dorp heel belangrijk is." Toch heeft Van der Plas al iets bedacht om de kloof tussen stad en platteland op te lossen. "Wij hebben het lumineuze idee om mensen in de stad een inboeringscursus op het platteland te geven. Dat werkt beide kanten op, boeren luisteren naar mensen uit de stad en ook andersom. Zo kun je van elkaar leren, bijvoorbeeld over de redenen waarom je mest maar op bepaalde dagen kan uitrijden."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!