CDA-Kamerlid Hilde Palland: 'De zorg voor het kind houdt niet op als het acht jaar is'

21 februari 2023 · Leestijd 2 min

Het moet langer mogelijk zijn om ouderschapsverlof op te kunnen nemen, vindt het CDA. "Ook als het kind ouder is, kan het fijn zijn dat je even de gelegenheid hebt om er gewoon thuis iets meer te zijn."

Een ouder heeft recht op 17 weken onbetaald ouderschapsverlof. Dit recht vervalt zodra het kind acht is. Dat is jammer, zegt Hilde Palland in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "Want we zien dat een heleboel ouders er nog geen gebruik van maken, maar later misschien toch zien dat de zorg voor hun kind niet ophoudt als het acht jaar is geworden. Er komen nieuwe vraagstukken, ook in de pubertijd. Dan kan het fijn zijn dat je even de gelegenheid hebt om er gewoon thuis iets meer te zijn."

Ze zegt signalen van ouders te hebben die het fijn vinden om het verlofrecht alsnog te kunnen benutten op bepaalde momenten in de pubertijd, of bij de overgang naar de middelbare school.

Weinig gebruik

Op dit moment maken er maar weinig ouders gebruik van, blijkt uit cijfers van het CBS. Is er dan wel behoefte aan? "De redenen om het verlof niet op te nemen zijn divers", zegt Palland. "Ook omdat het financieel consequenties kan hebben, sommige mensen kunnen het zich niet veroorloven. Ook komt het voor dat mensen het niet zien zitten op hun werk, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn om collega's te belasten."

Het Kamerlid wijst erop dat steeds meer mensen zzp’er worden, volgens haar om de balans tussen werk en zorg beter te kunnen combineren. "Uit onderzoek blijkt dat de helft van de werkenden in ons land een gebrek aan autonomie ervaart op de werkvloer en tien procent een disbalans tussen thuis en werk."

Als mensen af en toe wat meer thuis voor de kinderen kunnen zorgen, heeft dat een positief effect, denkt Palland. "Dan houden we mensen ook gezond en fit aan het werk. Ik denk dat we daar met elkaar ook belang bij hebben."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik