CDA-Kamerlid René Peters: Jeugdzorg is een overheidstaak en kun je niet behandelen als markt

11 oktober 2022 · Leestijd 2 min

De jeugdbescherming wordt te veel als een bedrijf behandeld, vindt CDA-Kamerlid René Peters. "Deze week wordt er gestaakt door jeugdbeschermers, onder meer vanwege hoge werkdruk. "Jeugdzorg is een overheidstaak en zou zo behandeld moeten worden."

"Jeugdbeschermers kunnen gezien worden als bedrijven met een certificaat, maar dat is het niet. Het is een overheidsdienst waar mensen op last van de rechter achter de voordeur bij gezinnen komen. Je kunt dat niet organiseren als een markt", vindt Peters. "En als iets een overheidsdienst is, vind ik ook dat je het als overheidsdienst moet financieren. Niet per product of dienst maar met een duidelijke opdracht."

Bureaucratie
Ook is hij is van mening dat de structuren anders georganiseerd moeten worden. "De keten waar je als jeugdbeschermer mee te maken hebt, is heel complex. Iemand gaat van de wijkdienst naar de raad van kinderbescherming en dan naar de jeugdrechter om bij een gecertifieerde instelling terecht te komen en te eindigen bij de gespecialiseerde jeugdzorg. Het gaat met zoveel bureaucratie dat jeugdmedewerkers er in omkomen."

"Uiteindelijk gaat het om een echte visie waar we het over moeten hebben", stelt Peters. "We hebben nooit met z'n allen uitgesproken dat jeugdbescherming een overheidstaak is en ook zo behandeld zou moeten worden. Je moet het niet politiseren, maar organiseren. En dan het liefst veel simpeler met de focus op kwetsbare kinderen. Als overheid moet je die mensen steunen." 

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren