Chris de Ploeg: “Of het een losse herdenking wordt of dat je het samen doet op 4 mei, als het maar een vergelijkbaar gewicht krijgt”

4 mei 2023 · Leestijd 2 min

Woensdag 3 mei bezocht historicus en journalist Chris de Ploeg de Nationale inclusieve herdenking Nederlands koloniaal verleden. Dit evenement werd georganiseerd door stichting 3 mei, een liefdevol verzoek. De Ploeg is positief over het initiatief: “Zij hebben een petitie gestart om zo’n inclusieve herdenking een nationale herdenking te laten worden met dezelfde status die 4 mei al heeft. Dus dat we er landelijk bij stilstaan, dat mensen er op tv naar kijken en het verkeer even stilstaat, bijvoorbeeld.”

De Ploeg vindt dat er een link tussen de inclusieve herdenking en de Tweede Wereldoorlog is. Hij vertelt in Dit is de Dag (NPO Radio 1): “Ik weet niet de precieze beweegreden van de stichting, maar ik vermoed dat het is om aan te kaarten dat er nu geen nationale herdenking is voor het koloniale verleden. Die herdenking hoeft denk ik niet per se op 3 mei te zijn, het is nu natuurlijk ook om aandacht te vragen voor het feit dat het door een handje vol vrijwilligers wordt georganiseerd.”

Hij vindt dat er ook een link tussen beide herdenkingen is als het gaat om racisme. De Ploeg zegt erover: “Nazi-Duitsland was bijvoorbeeld een koloniaal project en rassenleer komt voort uit het kolonialisme. Ik denk dat er op die manier links zijn te leggen tussen die twee geschiedenissen.”

Vergelijkbare status

Ondanks de overeenkomsten denkt De Ploeg dat er een keuze moet worden gemaakt. Wat hem betreft is het belangrijk dat inclusief betekent dat we niet alleen de daders herdenken en wel de slachtoffers. “Ik zou er begrip voor hebben als we alleen bij de Tweede Wereldoorlog blijven, maar ik denk dan ook: blijf dan ook echt bij de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast denk ik dat het ook heel belangrijk is dat er serieuze aandacht komt voor slachtoffers door Nederland van het kolonialisme en dat het en vergelijkbare status krijgt. Of dat dan een losse herdenking wordt of dat je dat samen doet op 4 mei, als het maar een vergelijkbaar gewicht krijgt.”