Jonge klanten bij cosmetisch arts: ‘Mag ik er alsjeblieft uitzien zoals ikzelf op die filter?’

3 mei 2023 · Leestijd 3 min

Dr. Tom Decates, cosmetisch arts en wetenschapper, ziet dat jongeren vaak onredelijke verwachtingen hebben van cosmetische geneeskunde. En dat is niet zonder risico.

Kraaienpootjes en lachrimpels hebben ze nog niet, maar toch kiezen jonge mensen er steeds vaker voor om zich te laten ‘oppimpen’ door een cosmetisch arts. In Dit is de kwestie vertelt Dr. Decates over de wensen van jongeren in zijn cosmetische praktijk.

Filter-farce

Dr. Decates legt uit dat jongeren zich vaak laten verleiden door bewerkte foto’s van beroemdheden op sociale media, zoals Kim Kardashian. ‘’Dan weten ze wel dat het bewerkt is, maar toch willen ze het allemaal nastreven’’, stelt hij. Daarnaast willen jongeren vaak lijken op bewerkte versies van zichzelf: ‘’Dan komen ze aan met een foto van zichzelf met een filter eroverheen. En dan zeggen ze: Dokter Decates, mag ik er alsjeblieft uitzien zoals ikzelf op die filter? Dan hoef je gelukkig alleen met ze te praten om ze te laten begrijpen dat dat niet kan. Maar er zijn ook behandelaars die dan denken: 'Yes! We kunnen weer botox en fillers inspuiten!’’'

Gevaren cosmetische ingrepen

Veel cosmetische klinieken gaan té onzorgvuldig te werk, met als gevolg dat patiënten soms verminkt de praktijk uitlopen. Een voorbeeld van een populaire behandeling die vaak misgaat is de bilvergroting. Als die ingreep niet goed wordt uitgevoerd kunnen patiënten daar volgens Dr. Decates vervelende klachten aan overhouden, zoals afsterving van de huid.

Dr. Decates laat met een foto zien hoe zo’n mislukte operatie eruitziet (zie hieronder): ‘’Als we een MRI-scan maken, dan zien we vaak een zogenoemde ‘sterrenhemel’. Al die witte vlekjes zijn plasticdeeltjes die in de billen zijn gespoten. Dat zit voor altijd in het lichaam, want opereren zorgt er vaak voor dat mensen nog meer problemen krijgen.’’

Billen

De juiste aanpak

Wat gebeurt er als een jonge klant toch een extreme ingreep wil boeken? Dr. Decates probeert het gesprek aan te gaan. ‘’Je gaat uitleggen: die neus die jij hebt is misschien wel groot, maar met de rest van je gezicht past dat wel. Dan probeer ik mensen in te laten zien dat wat ze hebben misschien juist heel mooi is’’, zegt hij. ‘’Denk goed na voordat je je laat behandelen en geniet van wie je bent'’.