CPNB: Praat over boeken op TikTok of in de McDonald's

18 juli 2022 · Leestijd 2 min

Ontlezing bij kinderen tegengaan, doen we juist door op plekken te gaan zitten waar jongeren zitten, zegt Eveline Aandekerk (CPNB).

Als het over ontlezing gaat, wordt vaak met het beschuldigende vingertje naar games of sociale media gewezen, maar het verbannen daarvan is niet de oplossing, vindt de directeur van stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB): "We moeten aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Dus we moeten op de plekken waar zij al zitten, praten over boeken, boeken introduceren en zeggen hoe heerlijk lezen is."

Het maakt Aandekerk dan niet uit of dat TikTok is, of games, of zelfs de McDonald's.

Op TikTok, de bekende app waar jongeren korte filmpjes met elkaar delen, is dit overigens al gaande, vertelt de directeur. Op het medium delen kinderen al boekentips met elkaar, wat 'BookTok' wordt genoemd. "Dit heeft niet iemand bedacht die vond dat er meer gelezen moet worden, maar dit is gewoon ontstaan", vertelt ze. "Populaire TikTokkers hebben de hashtag #Booktok geïntroduceerd en zijn boeken gaan bespreken. En dit loopt zo'n storm dat sommige boekhandels al schapjes hebben met BookTok-boeken!"

Het idee van Aandekerk zijn aanvullingen op twee andere ideeën om ontlezing tegen te gaan:

Leesexpert Ruud Hisgen: Bevorder 'diep lezen'

Lees ook over:

Leesexpert Ruud Hisgen: Bevorder 'diep lezen'
Stichting Lezen: Zorg voor een bibliotheek op élke school

Lees ook over:

Stichting Lezen: Zorg voor een bibliotheek op élke school
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer