CU-Kamerlid: 'Tijdelijk huurcontract geeft veel onzekerheid'

13 april 2023 · Leestijd 2 min

We moeten stoppen met tijdelijke huurcontracten, vindt Kamerlid Pieter Grinwis (CU). Daartoe diende hij in de Tweede Kamer een voorstel in. Volgens hem biedt dat namelijk veel woononzekerheid. "Vaste huurcontracten moeten de norm blijven."

Het probleem is behoorlijk groot, zegt hij in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "74 procent van de particuliere verhuurders maken weleens gebruik van tijdelijke verhuur. In totaal is een derde van de contracten in de particuliere markt al tijdelijk."

En dat terwijl deze regeling een uitzondering had moeten zijn, benadrukt hij. "Vaste contracten moeten de norm blijven. We zien nu dat de flexibele mogelijkheid van tijdelijke huurcontracten helaas de nieuwe regel zijn geworden. Dat willen we terugdraaien."

Daarbij is ook niet gebleken dat er daadwerkelijk meer huurwoningen op de markt zijn gekomen, zegt hij. "Terwijl dat wel de bedoeling was."

Onzekerheid

Tijdelijke contracten bieden veel woononzekerheid en daarmee bestaansonzekerheid, zegt Grinwis. "Het geeft mentale problemen. Zo kun je je nooit ergens helemaal thuis voelen en je vestigen. Zeker in deze woningmarkt moet je dan al snel nadenken waar je over twee jaar terecht kan."

Deze vorm van contracten zijn zelfs in strijd met de Grondwet, stelt hij: "Het staat op gespannen voet met wat in onze Grondwet staat: namelijk dat de overheid moet zorgen voor een goede woonplek. Met die tijdelijke contracten vullen we dat niet goed in."

Verdienmodel

Ook wijst hij erop dat tijdelijke contracten een verdienmodel vormen voor verhuurders. Waar ze bij vaste verhuurders gebonden zijn aan een maximale huurverhoging, is deze wettelijke regel niet van toepassing als er van huurder wordt gewisseld. "Je ziet dat er op dat moment een enorme prijssprong plaatsvindt, deze drie keer zo hoog is."

Bang dat zo’n regeling misschien tot minder huurwoningen op de markt leidt, is hij niet. "Door extreem lage rente is er de afgelopen jaren veel belegd in bestaande koopwoningen die zijn omgekapt tot huurwoning. Als een paar daarvan weer terug kunnen naar de woningmarkt en starters daar ook hun woning mee kunnen kopen, is daar niks mis mee."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren