D66-Europarlementariër Samira Rafaela: Zonder Europese wetgeving blijft loonkloof bestaan

10 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Ondanks jarenlange oproepen aan bedrijven om de loonkloof te verkleinen, blijft deze nog altijd bestaan, zegt Samira Rafaela, Europarlementariër voor D66. Vanuit haar partij onderhandelt ze over nieuwe wetgeving op dit vlak.

De loonkloof hangt in Europa op 13 procent, zegt Rafela. “Daar is onderzoek naar gedaan en zijn statistieken uit voort gekomen. De kloof zelf verschilt erg tussen de lidstaten. Nederland doet het niet zo best: die blijft al jaren hangen rond de 13,2 procent. Maar in Estland is die loonkloof 25 procent.”

Grote verschillen dus. “Daarbij zien we dat die loonkloof blijft hangen”, zegt Rafaela. “We zien geen positieve vooruitgang. Dit zijn gewoon te hoge cijfers.”

“Het is heel erg belangrijk om te regelen dat met name vrouwelijke werknemers recht op informatie hebben en daarmee dus ook informatie op kunnen vragen bij hun leidinggevende”, zegt Rafaela. De nieuwe wetgeving moet dat waarmaken. “Informatie over hoe zij beloond worden ten opzichte van hun mannelijke collega’s.” Ook wordt er gewerkt aan verschillende criteria waarbij vastgesteld kan worden dat er daadwerkelijk sprake is van een niet-verklaarbaar gat tussen lonen. 

Te hoog
Volgens Rafaela doen bedrijven er te weinig aan om de kloof te dichten. “Of het nou 13 procent of 25 procent is: in alle twee de gevallen is het gewoon te hoog. Je ziet dat vrouwen daar elke dag door geraakt worden en dat het invloed heeft op hun toekomstperspectief.”

Ze wijst erop dat het al jaren een bekend probleem is. “De oproep aan bedrijven wordt al jaar in, jaar uit gedaan: los die loonkloof op en zorg dat er geen discriminatie op de werkvloer is. Dus dit wetgevingsvoorstel komt niet uit de lucht vallen en is heel relevant. Als bedrijven het allemaal zo goed konden oplossen, hadden we dit nu niet nodig.”

Rompslomp
Het argument dat nieuwe Europese wetgeving voor veel administratieve rompslomp zorgt bij bedrijven, deelt ze niet. “Ik kan me er wat bij voorstellen, maar dit argument wordt heel vaak gebruikt bij dit soort onderwerpen. Het is 2022, we hebben tal van nieuwe technieken en innovaties waarmee bedrijven op gemakkelijkere en efficiënte wijze dit soort rapporten met cruciale informatie kunnen overhandigen. Die tools zijn er gewoon.”

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik