Dave Ensberg-Kleijkers over excuses slavernijverleden: 'Te snel? Eerder veel te laat'

Dave Ensberg-Kleijkers, auteur van het boek 'Bezielde beschaving', was aanwezig bij het overleg in het Catshuis dat ging over het maken van excuses voor het slavernijverleden. Hij staat achter het besluit om al op 19 december met excuses te komen, maar stelt wel dat het proces ook erg belangrijk is. "We hebben al 150 jaar gewacht, het wordt tijd dat we het er, met respect, doorheen trekken", aldus Ensberg.
Dat er veel ophef was over 19 december, de uitgelekte datum voor de excuses, vindt hij begrijpelijk. "19 december is vergelijkbaar met het stikstofplaatje voor de boeren. In één keer was het er. Iedereen is in rep en roer, 'wat is dit nou in een keer?' en 'hoe snel gaat het gebeuren?'." Maar om daarom de excuses voor uit te stellen vindt Ensberg niet terecht. "We vechten hier al heel lang voor. We zitten niet in een ideale wereld en perfectie bestaat niet. Ik vind het eerder te laat dan dat het te snel gaat."
Politieke situatie
Hij beargumenteert zijn stelling met oog op de huidige politieke situatie. "Ik weet niet wat de statenverkiezing in maart of de Eerste Kamer verkiezingen in mei gaan opleveren en hoe de politieke situatie er dan voor staat. Als er nu nog een basis wordt gemaakt zullen ze die in de toekomst sneller respecteren", zegt Ensberg.
Hij vindt dat de excuses moeten worden vastgelegd in een wet: "Een Rijkswet, dus samen met koninkrijkssteden. Als je het wettelijk laat verantwoorden zijn de excuses niet slechts iets wat door een Kamerlid wordt gezegd", stelt hij. "Wij willen, aanvullend op artikel 1 van de grondwet, dat ook gevolgen van slavernijverleden niet meer voorkomen in onze samenleving. Dus geen racisme en discriminatie", aldus Ensberg. Een wet kan dit voor de lange termijn vaststellen.
1 juli
Als er op 19 december toch excuses worden gedaan, dat hangt af van de beslissing van het kabinet, vindt Ensberg dat een goede zaak. Wel vindt hij het belangrijk dat er ook op 1 juli, een van oorsprong Surinaamse feestdag dat de afschaffing van de slavernij viert, aandacht wordt besteed aan het maken van excuses. "We moeten met elkaar in gesprek zijn over de excuses. Dit proces moet worden gebruikt richting 1 juli zodat er ook voor de eilanden en staatshoofden iets gebeurt", aldus Ensberg.