De omstreden asieldeal: moeten gemeenten gedwongen worden om asielzoekers op te vangen?

8 november 2022 · Leestijd 2 min

Opnieuw blijft de asieldeal uit. De VVD werpt zich tegen de zogenoemde 'dwangwet', waarbij gemeenten kunnen worden verplicht om asielzoekers op te vangen. Dit tot onvrede van coalitiegenoten CDA, ChristenUnie en D66.

De VVD’ers hebben vanuit hun liberale achtergrond moeite mee om dwang op te leggen. Ook vinden ze dat er op dit moment te weinig wordt gedaan om de instroom van asielzoekers te beperken. Daarom kwam partijleider Mark Rutte dinsdag langs bij de fractie, in de hoop om zijn partijgenoten toch te overtuigen. Daar beloofde hij henom zich in het kabinet harder in te spannen om de instroom van het aantal asielzoekers te verlagen.

In september bleek uit cijfers van RTL Nieuws dat een ruime meerderheid (194) van de Nederlandse gemeenten in de afgelopen tien jaar geen asielzoekerscentrum of noodopvanglocatie heeft gehad. Daardoor komt de opvang van de asielzoekers terecht op de schouders van andere gemeenten.

Binnen de VVD verschillen de meningen over de dwangwet.

Zo vindt VVD-prominent Frans Weisglas dat de VVD niet zo dwars moet liggen:

VVD-prominent Frans Weisglas: ‘Het wordt tijd om gemeenten te dwingen tot opvang’

Lees ook over:

VVD-prominent Frans Weisglas: ‘Het wordt tijd om gemeenten te dwingen tot opvang’

VVD-raadslid Ferry van Wijnen uit Zuidplas vindt juist dat de VVD voet bij stuk moet houden, zelfs als dat resulteert in een kabinetscrisis:

VVD-raadslid: 'Gemeenten tot opvang dwingen is niet uitvoerbaar'

Lees ook over:

VVD-raadslid: 'Gemeenten tot opvang dwingen is niet uitvoerbaar'