Debora heeft PCOS en wil zwanger worden: 'Ik doe er zo veel mogelijk aan om het positief te beïnvloeden'

Moeilijk zwanger worden, vermoeidheid, darmklachten, insulineresistentie en mentale klachten, het zijn allemaal symptomen van PCOS. Wat is PCOS en wat voor effect heeft deze hormoonafwijking op het leven van een vrouw?
PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk vertaald betekent dit dat er blaasjes, ook wel cysten genoemd, op de eierstokken zitten. De hormonale balans is verstoord, een vrouw heeft minder vaak een eisprong en de kans om op een natuurlijke manier zwanger te raken is kleiner dan bij vrouwen zonder PCOS. Ook komen klachten als acne, haaruitval en overgewicht vaak voor.
Geschat wordt dat één op de tien vrouwen PCOS heeft. Het is dan ook een van de meest voorkomende hormonale afwijkingen bij vrouwen. Toch is het relatief onbekend. Daarom is deze maand omgetoverd tot PCOS Awareness Month.
Diagnose
Ook 26-jarige Debora heeft PCOS. "Ik was 16 toen ik ongesteld werd, maar toen een half jaar niet, dat ging niet zoals het hoorde." De huisarts schreef haar vervolgens de pil voor, toch had ze ook andere onverklaarbare klachten zoals gewichtstoename en vermoeidheid. Pas toen ze een aantal jaar later stopte met het slikken van de pil en nog steeds niet ongesteld werd, stelde de fertiliteitsarts PCOS bij Debora vast.
"Die hormonen hebben op veel dingen invloed. Nu snapte ik opeens waar mijn darmklachten vandaan kwamen en hoe ik zo snel aangekomen was, er vielen veel puzzelstukjes op zijn plek." Het verhaal van Debora is geen uitzondering, weet gezondheidswetenschapper en diëtiste van Debora, Margot de Roon. "Veel vrouwen met PCOS worden naar huis gestuurd met de pil en moeten terug komen als ze zwanger willen worden. Ze blijven achter met veel vragen en voelen zich niet begrepen."
Levensstijl
Als diëtiste begeleidt De Roon niet alleen Debora zelf, maar ook veel andere vrouwen die veel klachten hebben bij PCOS. Dit doet ze vanuit haar bedrijf Lifestyle & Hormones, het leefstijlplatform waar ze mede-eigenaar van is. "Wat je ziet, is dat de vrouwen die niet via een arts bij ons terecht zijn gekomen of geen goede uitleg hebben gekregen in diëten belanden die niet altijd even gezond zijn. Hele productgroepen worden geschrapt, terwijl het nooit één product is die maakt of je lijf gezond is. Na veel geprobeerd en gelezen te hebben, zien veel vrouwen door de bomen het bos niet meer."
Volgens de wetenschappelijke literatuur kan een goede levensstijl, inclusief gezond voedingspatroon, bijdragen aan vermindering van PCOS-klachten. Dat ziet De Roon ook zelf in de praktijk. "De meeste vrouwen met PCOS die wij helpen, zijn van een heel aantal klachten afgekomen of de klachten zijn beter beheersbaar zijn geworden. Ook ervaren vrouwen snel meer energie, hebben minder last van een opgeblazen gevoel en moodswings en zitten ze lekkerder in hun vel."
De belangrijkste factoren daarvoor liggen volgens De Roon voeding met veel goede voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, zaden, pitten, volkoren graanproducten en vis. Maar ook voldoende beweging, slaap en ontspanning is heel belangrijk.
Kinderwens
"Met een gezonde leefstijl vergroot je ook de kans op gezonde zwangerschap en verlaag je risico's van PCOS op bijvoorbeeld een miskraam, zwangerschapsdiabetes of vroeggeboorte", vertelt De Roon. In sommige gevallen kun je zelfs een hormoonbehandeling voorkomen of een hormoontraject sneller afronden. "Wanneer iemand met PCOS die we begeleiden zwanger wil worden, stemmen we hier ook de adviezen op af. Denk aan een volwaardige gevarieerde voeding met aandacht voor o.a. vezels, vocht, ijzer, calcium, jodium, omega-3 en suppletie van foliumzuur en vitamine D."
Debora zit midden in een traject om zwanger te worden. Daarom slikt ze hormoonpillen om zo een eisprong op te wekken. "We willen heel graag een kindje krijgen, dus ik doe er zo veel mogelijk aan om dat positief te beïnvloeden. Het is goed om er voor jezelf over na denken tot hoever je wil gaan met behandelingen, maar voor nu zien we het hoopvol en vol vertrouwen tegemoet", aldus Debora.
Debora hoopt steeds dat er een eisprong is. "Want dan is er ook een kans om zwanger te worden. Het hoeft het niet gelijk raak te zijn, maar dat je weet dat dit stukje in je lichaam het kan." Dat ook met de hormonale afwijking PCOS veel mogelijk is, benadrukt ook De Roon. "Het lijkt er op dat je de genetische aanleg voor PCOS altijd zal blijven houden, maar in het meest gunstige geval kan je wel symptoomvrij door het leven gaan."
De verhalen van Debora en van Julie-Anne waren zaterdag 24 september te zien in het EO-programma Crux. De aflevering is terug te zien via NPO Start.