Dierenharten in mensen? Ethicus Theo Boer ziet het niet gebeuren

1 maart 2023 · Leestijd 2 min

Hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg Theo Boer denkt niet dat er veel varkensharten in mensen zullen komen. "Mensen willen het niet", zegt hij.

Boer denkt als ethicus na over dit soort gezondheidskwesties. Xenotransplantatie, bijvoorbeeld het transplanteren van een varkenshart in een mens, kan in de toekomst een methode worden om het tekort aan donorharten te ondervangen, maar Boer denkt niet dat zo'n storm zal lopen. "Mensen zeggen tegen mij: ik wil geen varkenshart, no way. Als mijn hart het opgeeft, dan is mijn tijd gekomen. Vaak weten mensen daar geen argumenten ervoor te komen, maar toch denk ik dat die weerzin van belang is", aldus boer.

Daarnaast vindt hij dat mensen zich op deze manier teveel als machine gaan zien. "Het is prima dat we op allerlei manieren technische hulpmiddelen hebben, mijn bril is er een voorbeeld van. Maar dit is een mate van technisch ingrijpen in het lichaam, waarbij onze mensvisie is dat we een soort machine zijn waarin we onderdelen kunnen vervangen", zegt hij. 

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik