Dierethicus Bernice Bovenkerk: 'Varkenshart gebruiken voor mensen is niet ethisch'

1 maart 2023 · Leestijd 1 min

Dierethicus Bernice Bovenkerk is tegen xenotransplantatie. Volgens haar is het niet ethisch verantwoord om varkens genetisch te manipuleren om hun hart te gebruiken voor mensen.

"Je zult varkens heel steriel moeten houden. Afgezonderd, zodat er geen virussen bij kunnen komen. Maar varkens houden van wroeten in de modder en zijn hele sociale en speelse dieren. Ze zijn helemaal niet geschikt voor een steriele ruimte", vindt Bovenkerk, die verbonden is aan de Wageningen Universiteit.

Bovendien vindt ze dat dieren veel te veel als 'instrument' worden gebruikt. "Je maakt er eigenlijk een soort ding van. Je creeert een varken op een bepaalde manier, alleen maar om te dienen als doel voor mensen." Varkens worden dan een soort 'gereedschapskist' waar je organen uit kunt halen. Niet ethisch verantwoord, stelt Bovenkerk.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren