Dijkgraaf: het is belangrijk dat we ons eigen waterschapsbestuur kiezen

2 maart 2023 · Leestijd 2 min

Dijkgraaf Jeroen Haan (PvdA) van het waterschap Stichtse Rijnlanden (met plaatsen als Utrecht, Nieuwegein, Houten en Woerden) vindt het belangrijk dat we ons eigen waterschapsbestuur kiezen.

Dat vindt hij omdat er verschillende visies zij over hoe je een waterschap bestuurt. “Er zijn echt een hele hoop vraagstukken waar water de sleutel bij speelt”, stelt hij. Waar moeten we gaan bouwen? Doe je dat in hoge of lage delen van Nederland, in hoge of lage delen van polders?” noemt hij als voorbeeld. Een andere is hoe intensief we het water zuiveren: “Doen we dat ook met microplastics? Medicijnresten?”

Haan hoort vaak dat kiezers geen idee hebben, maar volgens hem weten kiezers echt wel of ze meer of minder belasting willen betalen en of er meer of minder ingezet moet worden op schoner water.

Geen keuze

Nederland is een land met veel water, dus het is belangrijk dat daar een aparte instantie voor is. Er gaan stemmen op om het onder te brengen bij de provincies, maar dat vindt Haan onverstandig: “Ik zou mogen kiezen: wil je nu meer geld naar de jeugdzorg of over 100 jaar klimaatveilige wijken, dan kies ik ook voor de jeugdzorg. Daarom is het goed dat we het apart geregeld hebben.”

Overigens is Haan niet verkiesbaar in Stichtse Rijnlanden. Hij is dijkgraaf, een soort burgemeester van het waterschap. Die functie wordt in Nederland niet gekozen.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!