Directeur Budget Energie: 'Er heerst te veel wantrouwen richting energiemaatschappijen'

9 februari 2023 · Leestijd 3 min

Er heerst te veel wantrouwen richting energiebedrijven, vindt Caroline Princen, de CEO van Budget Energie. "Het wegzetten van energiebedrijven als bedrijven die woekerwinsten maken over de rug van klanten: dat is gewoon niet waar."

Budget Energie verlaagt als eerste energiemaatschappij de prijzen tot onder het niveau van het prijsplafond. "Dat kan omdat wij maandelijks energie inkopen”, zegt Princen in een eerdere uitzending van Geld of je Leven (Radio 1). "We hebben ervoor gekozen om dat zo te doen en om zo de risico’s te verkleinen."

Toch waakt ze voor te veel optimisme: "Ik verwacht niet dat andere energiebedrijven op hele korte termijn volgen en de markt blijft nog steeds erg grillig." Daarom hoopt ze dat het prijsplafond dit jaar van kracht blijft: "Het geeft rust aan consumenten, dus ik denk dat het goed is dat het er is."

Prijsplafond

Dat prijsplafond kwam wel moeizaam tot stand. Voor energiebedrijven was dit een ‘monsterklus’, zegt Princen. Wel is dit volgens haar in goed overleg gegaan met de overheid: "Minister Jetten was constructief en was altijd beschikbaar voor meer duiding."

Ze is dan ook teleurgesteld dat er vanuit de politiek soms wantrouwen is richting energiebedrijven. "We hebben dit gedaan omdat de Belastingdienst zelf niet in staat was om het prijsplafond in te voeren. Daarom hebben wij gezegd dat we wilden helpen. Dan is het af en toe best zuur als er zoveel wantrouwen is en dat er zo negatief over ons wordt gesproken. Want we zijn gewoon heel hard bezig geweest om het goed te doen."

Belang toegenomen

Tot op zekere hoogte kan ze begrijpen waar dit vandaan komt: “Nu de energierekening pijn gaat doen, gaan mensen scherper op ons letten en meer vragen stellen. Het belang is toegenomen en ik begrijp dat mensen alerter zijn. Dat vraagt ook iets van ons: we moeten beter, sneller en transparant communiceren. Maar er is toch wel een sentiment in de samenleving dat wordt soms gevoed door de politiek dat energiebedrijven niet deugen."

Princen is hard over hoe er soms over energiebedrijven wordt gesproken: "Het wegzetten van energiebedrijven als bedrijven die woekerwinsten maken over de rug van klanten: dat is gewoon niet waar."

Nationaliseren

In het voorstel van de SP om de energiemarkt te nationaliseren, kan ze zich niet vinden: "Ik denk dat we gezien hebben dat de liberalisering over een periode van tien tot vijftien jaar heeft gezorgd voor hele lage prijzen, scherpte en efficiency. Dat is iets wat bedrijven echt beter doen dan de overheid dat kan, wil en doet. We hebben er heel lang van geprofiteerd. Vorig jaar hadden we voor het eerst een jaar dat het tegenzat. Ik denk dan niet dat het zinnig is om meteen te roepen: we moeten het terugdraaien."