Directeur Doneer Effectief: 'Rijke Nederlanders kunnen het verschil maken op armoede in de wereld'

20 april 2023 · Leestijd 2 min

Lost een limiet op rijkdom armoede in Nederland op? Volgens Bram Schaper, directeur van stichting Doneer Effectief, komt het geld bij zo’n limiet niet op de goede plek terecht: "Juist wereldwijd kunnen rijke mensen een verschil maken om de armoedekloof te dichten."

In Nederland groeit de ongelijkheid tussen mensen en is de discussie ontstaan om rijken in Nederland een limiet op hun vermogen te leggen. Stel dat je dit invoert, dan komt het geld niet op de juiste plek terecht doordat het vooral ten gunste komt van andere Nederlanders, zegt Schaper.

"Ik denk dat dat er grotere problemen in de wereld zijn om aan te pakken en de kloof te dichten”, zegt Schaper. "In Nederland hoor je bij de 3,5 procent rijkste mensen op aarde als je modaal verdient." Met andere woorden: armere mensen in ons land zijn dus nog steeds relatief rijke mensen.

Harde boodschap

Wereldwijd zijn er 700 miljoen mensen die van 1,80 euro per dag moeten leven, zegt Schaper. "Zij moeten elke dag vechten voor hun bestaan." Daar zouden we ons meer zorgen over moeten maken, vindt hij.

Is dat geen harde boodschap aan armere Nederlanders? Absoluut, zegt Schaper. "Maar het is ook een boodschap waar je ontzettend veel mee kan vanuit Nederland. Juist omdat we zo gemiddeld rijk zijn kunnen we wereldwijd echt een verschil maken. Daar hebben we iedereen voor nodig, maar juist ook het filantropisch geld van rijkere mensen."

Bron foto: Maartje ter Horst 

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!